zondag 15 februari 2009

Gruwelen in een Feel Good Movie

Heb maar meteen mijn voornemen om vaker naar de film te gaan uitgevoerd. Zondagavond naar Slumdog Millionaire. De film die met de komende Oscar een potentiële winnaar is.

Het gaat over een jongen die als kandidaat bij de Indiase versie van 'Who wants to be a Millionaire' zit (in NL Lotto Weekend Millionairs met Robert ten Brink). Als hij bijna de aan de laatste vraag toe is, wordt hij opgepakt door de politie omdat ze niet kunnen geloven dat zo'n jongen alle vragen goed kan hebben. In flashbacks komt zijn jeugd voorbij en begrijp je als kijker dat hij de antwoorden op juist deze vragen wel weet.

Feel good? Nou...
Ik had gerekend op een echte 'feel good movie', zo'n heerlijke tearjerker, in Bollywood stijl, waarbij de hoofdpersonen iedere 10 minuten in dansen en zingen uitbarsten. Maar niets is minder waar. Zonder de verhaallijn te verraden, kan ik wel zeggen dat dit jongetje geen makkelijk leven heeft gehad. Opgroeien in de sloppenwijken van Bombay, onderaan de sociale ladder, het moeten rooien zonder ouders, met overal gevaar op de loer. Het laat de achterkant van India zien, waar je geen kansen hebt als je niet in de juiste kaste en met de juiste hoeveelheid geld bent geboren. Waar een mensenleven niet zoveel waard is, en waar mensen als koopwaar worden beschouwd.

Toch komt het aan het eind van de film op onwaarschijnlijke wijze toch goed. En gelukkig, ze barsten toch nog even in een Bollywood dansje uit! Al met al, een erg mooie, ontroerende, bijzondere film die je ondanks alle gruwelijke beelden toch met een feestelijk gevoel naar huis laat gaan. Een aanrader.

Herkenbaar Mumbai
Het was heel leuk om weer beelden van Bombay te zien, waar ik zelf met een aantal vriendinnen ben geweest. Het station, de sloppen waar je overheen vliegt, de bedelende kinderen, de herkenbare taxi's, de drukte op straat. Hieronder nog wat van mijn eigen foto's. Met de klok mee: Taxi en bus in Bombay, kindje in de bus, Tijdens een shoot voor een Bollywood-film, de wasbuurt met sloppen.
Geplaatst op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

3 opmerkingen:

 1. Bedankt voor het review, Calijn! Ik heb er al een tijdje over zitten denken om Slumdog Millionaire te gaan zien, maar wist niet zeker of het iets was dat ik interessant zou vinden. Het is hier zeker razend populair in de pers! Ik denk dat ik binnenkort een babysitter moet vinden. ;-)

  Groetjes,
  Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He Anneke,

  Je moet er zeker heen, hij is echt geweldig. Veel plezier en laat me weten wat je ervan vond!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad een geweldige film! Maar, lees ook het boek van Vikas Swarup: 'De ongelooflijke lotgevallen van een arme geluksvogel' want dit is echt de moeite waard en zit bovendien nog iets anders in elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen