donderdag 19 juli 2012

Tien Texelse tips – Culinair (deel 2)

Bron foto
In mijn vorige blog gingen de tips over wandelen en fietsen op Texel. Maar op culinair gebied heeft dit mooie eiland ook veel te bieden. En da’s fijn, want ik hou van lekker eten. Niet veel over restaurants, want daar heb je allerlei sites voor, meer over lokale smaaksensaties. En heb jij nog aanvullingen of tips, plaats ze dan bij de reacties!


1. Restaurant De Kern
Bron foto
Texel heeft veel restaurants, van eenvoudige strandtenten tot een sterrenrestaurant (die absoluut NIET aan te bevelen is!). Maar er is er één die een speciale vermelding verdient. Dat is Restaurant De Kern in Den Burg. Dit stel, hij in de keuken, zij bedient de 8 tafels (alleen, en daarom duurt het soms wat langer) is gek van Piemonte en Italië. Als het kan reizen ze af naar dit gebied om zelf verse producten op de markt te kopen. Dan komen ze dus terug met een gigantische Parmezaanse kaas, biologische citroenen voor de huisgestookte limoncello (zo goddelijk, alsof er een engeltje op je tong piest!) en verrukkelijke wijnen. En  ze koken met producten van het eiland, zo eet je er bijvoorbeeld gegrilde kokkels met kruidencroute, of lamsvlees met een italiaanse twist. Reserveren aan te bevelen.

2. Asperges
Dacht jij dat de lekkerste asperges uit Limburg kwamen? Fout! Ze komen van Texel. De zilte grond geeft de asperges een heerlijke bite! Wij halen ze bij Keijser, aan de Ongeren 5, tussen Den Burg en De Waal. Voor een euro per kilo worden ze ook nog geschild door een echte aspergeschilmachine. En als je toch bent, neem meteen verse eitjes, boter en aardappelen van ’t land mee. Zo maak je thuis een sterrenmaaltijd. De asperges zijn trouwens wel wat later in het seizoen, want Texel ligt toch een stuk noordelijker en het is er kouder. Pasen is vaak nog te vroeg! 
Website: http://www.texelseasperge.nl/

3. Lamsvlees van Goenga
Texel is bekend om haar schapen. Het ras Texels schaap wordt zelfs tot in Nieuw Zeeland gefokt! Op het eiland wonen er net zoveel schapen als mensen, ongeveer 14.000. Texels lamsvlees is wereldberoemd om haar zachte en ziltige smaak. Je proeft het gras van het eiland nog in het vlees. Texels lamsvlees is niet alleen van het Texelse ras, maar is ook geboren en geslacht op het eiland! Slagerij Goënga, in de Spar in Den Hoorn, is de beroemdste slager. Van hem leerde ik van het bestaan van lamszwezerikjes, een onbekende delicatesse. Echt zo heerlijk, zie mijn recept dat ik al eens eerder poste.

4. Handgepelde Hollandse garnalen uit de Waddenzee
Natuurlijk is vis op Texel in overvloed aanwezig. In Oudeschild ligt de vissersvloot. Je kunt meevaren met een garnalenkotter, want op de Waddenzee wonen namelijk de heerlijkste Hollandse garnalen. Meestal gaan deze naar Marrokko om daar met de hand gepeld te worden. Om ze te conserveren gaat er dan een spulletje overheen, zodat ze de 5000 km lange reis overleven. Sinds kort zijn er ook pelmachines, maar dat blijft moeilijk met dat kleine beestje. Als je echt wilt proeven hoe garnalen smaken, dan koop je met de handgepelde garnalen van de Texelse garnalenkotters, de TX25 of de TX65. Niet goedkoop, maar omdat er geen conserveringsmiddelen aan te pas komen, proef je de echte garnaal.

5. Texels bier uit de brouwerij
Op een terrasje in het zonnetje… dan wil je een biertje. Ik ben niet dol op dat bittere vocht van de grote merken. Maar een Texels biertje, daar mag je me voor wakker maken. Op de weg van Den Burg naar Oudeschild staat de brouwerij. En daar brouwen ze heerlijke bieren. Skuumkoppe is mijn favoriet. Beetje donkerder, ongefilterd, maar romig van smaak. De brouwerij werkt alleen met natuurlijke materialen, zoals gerst van het eiland en gezuiverd duinwater.

6. De Zelfpluktuin
Dit superleuke concept is al jaren een hit op het eiland. In de zelfpluktuin kun je, zoals de naam je al kunt vermoeden, zelf plukken. Bloemen of fruit, dat maakt niet uit. Zelf de besjes uit de struiken zoeken, en er ondertussen er ook een paar opeten? Of een bosje zomerbloemen plukken? Voor de luie mensen onder ons... bij de kassa staan kant-en-klaar geplukte aardbeien in een doosje en andere versnaperingen. Gesloten op zondag.

7. Producten langs de kant van de weg 
Toerisme is de grootste inkomstenbron voor de Eilanders, maar Texel is nog steeds een boerenland. In het voorjaar knallen de kleuren van de bollenvellen je tegemoet en zie overal schapen met lammetjes. Vaak kun je bij de boer van alles kopen. De producten staan ook vaak in kasten langs de weg. Je pakt wat je wilt, doet het geld in het doosje en klaar ben je. Bloemen, honing, aardappelen, aardbeien, je kunt het zo gek niet bedenken. Gewoon even kijken! In de zomer: prachtige Dahlias op de hoek van de Postweg met de Oorsprongweg!

8. Met een ijsje in je hand...
In de zomer staat ze er altijd... Ans, de IJsboerin. Met haar karretje, haar blauwe overal en rode boerensjaaltje. En ze verkoopt heerlijk ijs! Een goede stop na een dagje fietsen. Of gewoon omdat we het verdienen! Meestal staat ze op een hoekje op de Jan Ayeslag nabij het Rozendijkje. Maar soms ook in het bos op de Rozendijk, bij de Westerslag. 

9. Texelse kaas en andere zuivelproducten
In alle supermarkten op het eiland zie je ze liggen, de kleine Texelse kaasjes van boerderij Wezenspijk. Ze komen in allerlei smaken, natuurlijk schapenkaas, maar ook gewone kaas, met mosterd, brandnetel, knoflook enzovoort. Er is ook zuivel van zorgboerderij Novalishoeve. Dus kies op het eiland voor producten van dichtbij! Je kunt beide boerderijen ook bezoeken, trouwens.
Websites: http://www.novalishoeve.nl en http://www.wezenspyk.nl

10. De beste handcrème ever!
Ja, sorry, niet echt een culinair product, natuurlijk! Maar dit moet even vermeld worden. Van de schapenwol komt namelijk nog een mooi product. Wolvet is een natuurlijk product dat gewonnen wordt door de pas geschoren wol te wassen. Lanoline heet het ook wel. En hiervan maakt Noordkroon geweldige crèmes. De handcreme is de beste die ik ken, en ook de andere cremes zijn super! Verkrijgbaar in alle supermarkten en drogisterijen op het eiland.
Website: http://www.noordkroon.nl 


Lees ook: Tien Texelse tips (deel 1) over wandelen en fietsen >>

Heb jij nog tips? Zet ze hieronder bij de reacties!

4 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk blogje weer! Op Texel ga ik zoveel mogelijk van het eiland eten en genieten, een heerlijk vooruitzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat is heerlijk! Genieten op dat eiland! Nu eerst verhuizen, maar dat gaat vast ook goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De titel "Tien Texelse tips - Culinair (deel 2)" is zonder twijfel goed gekozen
  ten aanzien van dit onderwerp zonvakantie lastminute. Ik moet zeggen dat ik uw essay
  tevens ook plezierig heb bestudeerd
  my web page - Joyce van Hulst @ http://vakantieegypte.info

  BeantwoordenVerwijderen