zondag 15 juli 2012

De Inspraakavond

Wil je tijdens deze economisch zware tijden een gratis avondje uit? Ga dan naar een inspraakavond, succes verzekerd! En spannend, want de emoties kunnen hoog oplopen! Deze week was er een inspraak-/ informatieavond georganiseerd voor de bewoners van mijn straat en omliggende dwarsstraten om te praten over de plannen voor herinrichting van de straten. Fijn dat het achterstallig onderhoud in straat wordt aangepakt, zou je zeggen. Maar daar denkt een klein groepje zuurpruimen anders over.
Bewonersinitiatief
Eerst even de achtergrond. Ergens in 2003/2004 is het eerste gedeelte van onze straat gerenoveerd. Nieuwe klinkers, hardstenen stoepranden, alle Amsterdammertjes weg, kortom een nette straat. De opknapbeurt voor het 2e gedeelte blijft uit, tot ongenoegen van de bewoners. In 2010 neemt een klein groepje het initiatief en gaat met de gemeente praten. Die staat er niet onwelwillend tegenover, maar geeft aan draagvlak nodig te hebben. Dus doen de bewoners een inventarisatie in de straat naar de problemen en wensen en het wordt duidelijk dat er wat moet gebeuren. Tijdens een eerste inspraakavond in 2011 zijn een handjevol mensen aanwezig en worden de problemen stuk voor stuk besproken: te weinig fietsparkeerruimte, overlast van vuilnis op straat, gebrekkige verkeersveiligheid, geparkeerde fietsen voor de voordeur, te weinig groen in de straat, slechte verlichting.

Nu wij ook een knappe straat
Het is een tijdje stil na deze inspraakavond. Door de crisis heeft de gemeente even geen geld, maar nu is het project weer opgepakt. Er zijn op basis van de eerdere inventarisatie nieuwe plannen gemaakt die tijdens de informatieavond werden gepresenteerd. Naast de bouwtekeningen heeft de gemeente ook prachtige “artist impressions” gemaakt; Met foto’s van de huidige straat en Photoshop krijgen we een beeld van de nieuwe bestrating. Hiep hiep hoera! Wat wordt het mooi!

Al in de eerste minuut van de bijeenkomst gaat het mis. Een van de bewoners heeft het plan opgevat om een film van de straat te maken, van de bewoners en de veranderingen. Er is toestemming om deze openbare zitting te filmen. Maar een aantal mensen geeft aan bezwaar te hebben gefilmd te worden. Met grof taalgebruik en uiterst dubieuze argumentatie (“Het is het recht van de minderheid, democratie geldt hier niet!”) wordt het filmen verboden.

Iedereen voor z’n eigûh
De projectleider van de gemeente sust de gemoederen en loopt stap voor stap door het plan heen. “Wat? Geen plantenbakken meer op straat? In de Marnixstraat hebben ze wel bomen in bakken gekregen” “Maar meneer, wij krijgen 17 fietsnietjes voor de deur! Hoe komen we nog de deur in en uit met een kinderwagen?” en “Liever auto’s voor mijn deur dan zo’n ongeorganiseerde zooi fietsen.” of “De sjieke kant (i.e. het eerste gedeelte van de straat) krijgt wel parkeerplekken en wij krijgen hun fietsen voor de deur.”

Wat mij verbaasde was de negatieve insteek van een aantal mensen. Zij hebben het gevoel dat de gemeente altijd tegen hen is, eigenlijk is de hele wereld tegen hen. Natuurlijk probeert iedereen op zo’n avond zijn eigen toko te verdedigen, maar luisteren naar elkaar is heel moeilijk, zo blijkt. En soms ontbreekt zelfs het respect voor de mensen die dit allemaal regelen. De projectleider van de gemeente verdient een grote pluim. Heel rustig luistert hij, zorgt dat alle informatie goed wordt genotuleerd, geeft aan dat hij open staat voor alle opmerkingen en blijft de hele avond rustig.

En het resultaat? De gemeente gaat alle nieuwe informatie ook verwerken in het plan en zal dat nog een keer aan ons voorleggen. Dat betekent uitstel van zeker een half jaar. Dus krijgen we een mooie straat in 2013? Ik blijf duimen!

Zijn jullie wel eens naar een inspraakavond met hoog oplopende gemoederen geweest?

6 opmerkingen:

 1. Herkenbaar, Calijn. De negatieve, verongelijkte, niet luisterende en soms gewooon onbeschofte 'deelnemers' lijken altijd en overal bij dit soort avonden aanwezig te zijn. Helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, en dat demotiveert de andere aanwezigen weer, die wel positief zijn. Deze mensen drukken een onevenredig groot stempel op zo'n avond. Dank voor je reacie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeer herkenbaar Calijn! Voorstanders komen vaak niet naar zo'n avond, of heel weinig. De negatieven hebben dan de overhand. Ik heb wel eens voorstanders compleet verbouwereerd naar buiten zien komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor je reactie Leon. Inderdaad, ik had wat buren gevraagd te komen, maar zij vertrokken bij de eerste mogelijkheid omdat zij geen zin hadden in de sfeer die was ontstaan. Ik denk echter dat blijven zitten en je stem laten horen, ook de positieve, echt wat bijdraagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk Calijn. Leuk om jouw belevenissen van een enerverende infoavond terug te lezen. Bedankt voor je steun, waardering en aanbeveling.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Graag gedaan, Gerard, en die pluim die is gemeend en verdiend!

  BeantwoordenVerwijderen