dinsdag 23 december 2008

Weemoed op muziek met een snufje Portugal

Wat een heerlijk concert heb ik gisteren gehoord! Werd ik zomaar uitgenodigd door een vriendinnetje met wel hele goede contacten bij het Metropole orkest voor een bijzonder concert in het Concertgebouw. Nou, daar zei ik geen nee tegen!

Het Metropole Orkest speelde met 3 fantastische zangeressen (Nynke Laverman, Dina Medina en Fabia Rebordao). Hoewel ieder een eigen stijl, klonk in alle nummers de weemoed. Van bijzondere liederen in het Fries, met Mexicaanse en Portugese klanken, via de ritmische Kaap-Verdiaanse Morne terug naar de klassieke Fado.

Even over het Metropole orkest
In het genre lichte muziek is dit het grootste professionele orkest ter wereld. Van bigband tot jazz, van chansons tot filmmuziek, ze spelen het allemaal. En ze begeleiden ook vele artiesten. Heel bijzonder dat we dat in Nederland hebben!

Nynke Laverman
De rode draad door avond was de link met Portugal. Nynke Laverman is misschien wel de bekendste van deze avond. Beroemd geworden met haar Fado's in het Fries, gebaseerd op gedichten van Slauerhof, maakte ze deze avond op mij de meeste indruk met een nummer van een CD die nog moet verschijnen. Dit melancholische lied, met klanken van de fado, gaat in het Fries over de prachtige lange schaduwen die ze zag in Mongolië.

Dina Medina
Dina is voor mij de ontdekking van de avond. Oorspronkelijk is zij een popzangeres, maar hoewel geboren in Schiedam is ze van oorsprong Kaap-Verdiaans. Deze avond zong ze de Morna, een weemoedig lied met de ziel van Kaap-Verdië. Het zijn volkse liederen, voornamelijk in het Creools geschreven, die de heimwee naar het moederland, de hoop op een betere toekomst of de gedachte aan een verloren liefde vertolken. Heerlijk ritme, prachtige stem, Dina heeft mij diep geraakt.

Fabia Rebordao
Fabia had misschien wel de moeilijkste opdracht van de avond. Zij moest op het laatste moment Ana Moura vervangen. Ana is een jonge, maar al gevierde Fadozangeres, genomineerd voor een Edison. Dat is niet wat, om de plaats van zo'n artiest in te nemen, haar reportoire te zingen in zo'n beroemde zaal. Ze heeft slechts 1 dag kunnen oefenen. Maar, oeioeioei, wat een dijk van een stem! Ze zong hele klasieke Fado, begeleid door orkest en twee gitaristen.

Het was genieten deze avond. Bedankt Chanien en Jan!

Geplaatst op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

2 opmerkingen:

  1. Hoi Calijn, gisteren heb ik ook genoten van het concert. En het einde, met de drie zangeressen op het podium, was geweldig. Ze kregen terecht een staande ovatie. Als toetje hebben ze het laatste nummer "Saudade" opnieuw gezongen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Richard,

    Ik ben blij dat jij ook zo genoten hebt van het concert. Het leuke van de drie dames samen is dat je goed kunt horen hoe de stemmen van elkaar verschillen. Ook wij hebben ze een staande ovatie gegeven, maar wij kregen geen toegift. Dus: Lucky you!

    Calijn

    BeantwoordenVerwijderen