zondag 7 december 2008

Spaghetti alla vongole

Een heerlijk recept dat ik ooit van op het NRCNext kookweblog van Janneke Vreugdenhil vond. Het is een licht recept, in 10 minuten klaar, het ziet er prachtig uit en je gooit er hoge ogen mee bij je gasten: Spaghetti alla vongole.

Vongole zijn venusschelpen in het Nederlands. Het zijn prachtige schelpen, vaak donkergrijs van kleur met ribbels evenwijdig aan de rand. Ze worden vaak verward met kokkels. Deze hebben juist ribbels haaks op de rand staan. Ik gebruikte ze dit weekend, omdat ik niet genoeg venusschelpen kon krijgen, maar ze zijn ziltiger, vleziger en minder verfijnd van smaak.

Ik koop de venusschelpen bij de visboer in Marqt. Dat is een winkel op de Overtoom, waar verschillende producenten van eerlijke en heerlijke producten in een soort supermarktconcept bij elkaar zitten. Dus een waanzinnig goede groenteman, met nu heel veel bijzondere paddestoelen, een hele goede visboer, met iedere zaterdag vongole, een geweldige bakker met echt brood zoals je het lang niet gegeten hebt, een kaasboer met echt bijzondere kazen en nog een heleboel meer. Ga eens kijken! Je weet niet wat je ziet!

Maar goed, wat heb je nodig (voor 2 personen):
- spaghetti
- een uitje of sjalotje
- paar teentjes knoflook, gehakt
- een flinke handvol gehakte platte peterselie
- een klein rood pepertje
- een half gehakt preitje
- een lekkere fles witte wijn
- ongeveer 600 gr vongole.
- lekkere olijfolie (extra vierge)

Kijk van te voren de schelpen goed na, iedere schelp die niet sluit als je er tegenaan tikt, of die kapot is, gewoon weggooien. Ze moeten echt knettervers zijn! Spoel ze niet af met schoon water, want het zeewater is juist lekker!

Kook de spaghetti NIET beetgaar. Fruit ondertussen in een grote pan de ui, prei, knoflook en het pepertje aan, en voeg hier tot slot de peterselie bij. Voeg de vongole erbij en schenk er een flinke scheut wijn bij, zo'n 10 tot 15 cl. Draai het vuur zacht en doe de deksel op de pan en stoof de vongole in ongeveer 5 minuten gaar. Zodra de schelpen geopend zijn, gaat de niet-gare spaghetti erbij, draai het geheel nog even voorzichtig door elkaar. Nog eenmaal de deksel op de pan en even een minuutje laten meegaren. De smaken trekken dan lekker in de spaghetti, terwijl die toch beetgaar wordt. Tot slot nog wat zout en peper naar smaak erbij. Klaar is kees.

Drink die lekkere fles wijn erbij op, serveer eventueel met een frisse salade en je hebt een koningsmaal. Het is heerlijk om die schelpjes leeg te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten