zaterdag 14 maart 2009

Afstandsbediening vervangt kinderarbeid

Kamelenraces zijn enorm populair in de golfstaten; het is onderdeel van de lokale cultuur. Tot voor kort werden kleine kinderen gebruikt als jockey. Kinderen wegen maar weinig en kunnen met hun hoge stemmen de kamelen goed aansporen. Maar deze kinderen, tussen de 4 en 9 jaar, werden vaak verkocht door hun ouders uit arme landen, zoals Bangladesh, Sudan of Pakistan en kregen maar weinig te eten, om hun gewicht zo laag mogelijk te houden. Dit leverde een storm van internationale kritiek van mensenrechtenorganisaties op.

De oplossing? Een robot of afstandsbediening, een soort extra bult op de rug van de kameel. Uitgedost als jockey in kleurige doeken, is het eigenlijk niets anders dan een gemotoriseerd zweepje dat de kamelen naar de finish moet slaan! (klik op de foto voor een groter beeld) De jockeys zitten nu in een auto die meerijdt met de kudde op hol geslagen kamelen.

Een lokaal onderonsje
Ik heb in Dubai een middagje kunnen rondkijken bij de kamelenraces. De renbaan ligt ongeveer 30 km buiten de stad en het was nog een avontuur om die te vinden. En dan is het best moeilijk om uit te zoeken wanneer er races zijn. Van november tot eind maart worden er op onregelmatige dagen in de vroege ochtend (rond half 8) en in de middag (om 2 uur) geraced. Er lopen voornamelijk arabische mannen rond, die druk zijn met praten over kamelen. De mannen in traditionele gewaden uit de golfstaten, witte lange jurken die (hoe doen ze het?) geen kreukje vertonen en keurig zijn gestreken en gesteven, zijn meestal de eigenaren of sponsors van de kamelen. De jonge arme schoffies zijn de kamelenverzorgers.De race
Een race duurt ongeveer 9 minuten. De kamelen, eigenlijk dromedarissen, worden met afstandsbediening in een soort afgezette ruimte gelaten. Hier checken de jockeys voor het laatst de werking van de afstandsbediening. Dan als de race begint brengen de verzorgers de kamelen naar de start. Dat is het gevaarlijkste van de hele race. De verzorgers hebben een soort gummy bodywarmer aan en een paardrijcap op, want zij staan voor de kamelen. Dan gaat het doek omhoog en spurten de kamelen weg. De verzorgers moeten dan zo snel mogelijk op zij springen! Soms rollen ze over de grond en je hoopt dat ze niet verpletterd worden door die enorme poten van de kamelen!


Even is het rustig, want je kunt de race over 6 km niet goed volgen. Tenzij je op de tribunes (mannen/vrouwen gescheiden!) zit, want daar staan TV's. Met de race rijden ook 2 TV-wagens mee! Wel hoor je de stadion speaker vol vuur de race verslaan. Na ongeveer 9 minuten hoor je dat de kamelen eraan komen. In de verte zie je een enorme stofwolk. En dan ineens doemt er uit de stofwolk een kudde kamelen met links en rechts een karavaan van auto's. De jockeys links geven via hun afstandsbediening hun kameel nog een laatste zweepslag om ze over de finish te krijgen, de sponsoren schreeuwen hun longen uit hun lijf, en dan... we have a winner! De kameel die gewonnen heeft mag nog even een paraderondje voor het publiek lopen, en de volgende race gaat al weer van start!

Bekijk de diavoorsteling van mijn foto's van de race.


Geplaatst op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten