dinsdag 14 oktober 2008

Istanbul, stad van onbegrensde mogelijkheden

Zoals ik al eerder schreef op dit blog heb ik een heerlijk weekend in Istanbul gehad. Met mijn vriendinnetje Karlijn heb ik genoten van het weer, de stad en het eten. Ga je ook? Lees even door, dan geef ik je de beste tips voor dagtochtjes, lekker eten en goed shoppen. Met dank aan Annelotte, de collega van Karlijn die ons 4 A4tjes met insiders tips gaf, en Titia, die er een paar weken eerder was.

Alles voor de culturele toerist
Deze categorie kan zich echt uitleven. Want de stad die ook bekend is onder de naam Constantinopel en later Byzantium heeft een geschiedenis van eeuwen her. In de historische oude binnenstad liggen bezienswaardigheden van wereldformaat. Wat dacht je van de Aya Sophia: eerst kerk, later moskee, nu museum. Wat een prachtig gewelf. Vergeet vooral niet naar de eerste etage te gaan waar je een prachtig uitzicht door de ramen hebt Daar merk je hoe groot dit gebouw eigenlijk is. Of de Blauwe Moskee, nog steeds als godshuis in gebruik, met prachtige tegeltjes. Tegenover deze twee toppers ligt, verscholen onder de oppervlakte de Basilica Cisterne, een ondergronds waterreservoir met de uitstraling van een kerk en prachtig verlicht (het decor van James Bond's From Russia with Love!). En niet te vergeten het Topkapi paleis, met enorme diamant en mooie uitzichten over de Bosporus. Dan door naar de Grand Bazaar en de Spice Bazaar, maar daarover meer in de "shopping sectie".

Genieten van de stad Om stad beter te leren kennen, zijn we gewoon rond gaan lopen. Sowieso moet je dan dus lopen over de Galatabrug. Hier staan altijd, dus ook om 12 uur 's nachts (!), mensen te vissen. En als denkt dat ze wat vangen......ja drie piepkleine visjes....ahum. Als je van de oude stad via de Galatabrug naar de overkant loopt, heb je prachtig zicht op de Galatatoren. Aan deze kant is het minder toeristisch, maar wel veel restaurantjes en winkels. Je kan je natuurlijk omhoog lopen (vindt Karlijn heerlijk;-) maar ook Europa's eerste metrolijn nemen, Tünel. Het is een ondergronds kabelspoorlijntje dat je naar het begin van Istanbul's beste winkelstraat brengt, Istiklal Cadessi. En ook die hoef je niet uit te lopen. Vanaf daar kun je een schattig historisch trammetje nemen naar het Taksimplein. Vanaf daar loop je makkelijk de wijk Cihangir in. Het doet aan als een rustige, maar hippe wijk. Een paar winkeltjes, goede restaurants, kinderen spelen op straat en je vermoedt dat de hoogste appartementen een prachtig uitzicht hebben. Totdat je zelf aan de rand komt en je over de oude stad heen kijkt. Dan weet je het zeker, hier is het goed leven! En als je naar beneden loopt, kun je kiezen: een waterpijpje met jonge hippe Istanbulli's in het Tophane park of een bezoek aan het Istanbul Modern.

Eindeloze zonsondergangen
Het water van de Bosporus domineert de stad. Het levert prachtige vergezichten op, vooral met zonsondergang. Natuurlijk kun je een Bosporustourtje per boot doen. Het kost een paar centen en zie je in 1,5 uur de stad vanaf het water. Als je dit aan het einde van de dag doet, kom je met avondlicht weer terug bij de Galatabrug. Maar je kunt natuurlijk ook genieten van het uitzicht op andere plekken, zoals in het Topkapi paleis en vanaf de straten van Cihangir, maar ook vanaf de Aziatische kant. Neem eens de ferry, bijvoorbeeld naar Üsküdar. Loop dan in zuidelijke richting tot Kiz Kulesi. Hier vindt je langs de boulevard kleedjes en kussentjes en kun je turkse thee en nootjes eten. Helaas geen biertje, maar een prachtige zonsondergang gegarandeerd. Geen toeristen! En ja, dan heb ik het nog niet gehad over al die prachtige dakterrassen van verschillende restaurants (zie Eten-sectie).

Een hele dag Bosporus
Langs de Bosporus lijkt het leven een beetje op de Riviera. Wij hebben een dag genoten van de zon door langs de boulevard te lopen van dorpje naar dorpje. Prachtig wonen: oude houten zomerhuizen, luxe appartementen. Mooie boten die afgemeerd liggen aan de kade. Er zijn verschillende baaien, de mooiste vond ik die van Istinye, voorbij de tweede Bosporusbrug. Vlakbij ligt ook het Sabanci museum. In een prachtige villa vind je naast een collectie kalligrafie ook een moderne vleugel. Soms zijn hier grote tentoonstellingen, wij zagen bijvoorbeeld werk van Salvador Dali. Er is ook een restaurant met prachtig uitzicht en "brute" gerechten. Goed voor een lunch bijvoorbeeld. Bebek ademt de sjieke sfeer uit van Cannes of Nice. Er zijn de duurste boetiekjes en veel terrassen. Je schijnt er heerlijk vis te kunnen eten. Maar een drankje is ook al geweldig. Als je dan verder loopt naar Arnavutkoy, zie je een eiland in de Bosporus liggen. Een bootje brengt je er naar toe. Van 1 mei tot half september kun je hier geweldig genieten van het zwembad! Ja, dat lees je goed, een prachtig zwembad, waar grote tankers voorbij varen! Helaas waren wij net iets te laat, maar hiervoor ga ik nog een keer terug! Inclusief groot restaurant met erg aardige mensen. Overigens is dit van de voetbalclub Galatasaray, dus neem het woord Fenerbahçe niet in de mond.

Ervaar de hamam
Je houdt ervan of niet, maar een bezoekje aan een traditionele historische hamam is toch wel een belevenis. Ik ben naar de Cağaloğlu Hamam geweest, met een prachtig interieur. Het kost een kleine 45 minuten om helemaal rozig, ontspannen en vooral schoon het badhuis weer uit te komen. In een grote ruimte, die ook wel koude ruimte wordt genoemd, maar toch best warm is, kan je je overgieten met water. De warmte komt van onderaf dus het marmer op de vloer en middenin op een verhoging is heerlijk warm. Er is ook de hete kamer, een klein en heet hokje. Na een tijdje, als je poriën goed open staan, komt een turks wasvrouwtje je schrobben zoals je nog nooit hebt meegemaakt. Schoon ben je dus zeker. Ze gebuikt heerlijke zeep en later volgt de massage. Af en toe krijg je een instructie om je af te spoelen. En na afloop een kopje thee en je babbelt nog even na in de grote ruimte waar je je in hokjes kunt omkleden. Om niet te missen!

Wat adressen

Ons hotel:
Pera Rose Hotel, vlak bij Taksim Tünel. Geweldige locatie, aardige mensen, goede kamers.
Zie ook mijn review op Tripadvisor.

Restaurants:
5Kat (oftewel de 5e etage).
Prachtig dakterras, gekke barokke inrichting, fantastisch uitzicht.
360
Rondom uitzicht over de stad, prachtig terras, lekker eten, wel wat toeristisch, maar prima tent
Hamdi
Is wat toeristisch, even een tafeltje boeken op de 4e etage aan het randje. Dan eet je de lekkerste kebab van de stad met uitzicht op Galata en de Bosporus. Een toppertje!
Nevizade Sokak
Een straatje achter Istiklal Cadessi met allemaal restaurantjes. Je eet er verschillende mezze die je kunt kiezen van een bord. Heerlijk. Zoek er een uit waar ook locals zitten, een uitstekende avond gegarandeerd.

Shoppen
Je kunt echt alles krijgen in de Grand Bazaar, van leren tassen via T-shirtjes via lampen naar aardewerk. In de Spice Bazaar (of Egyptische Bazaar) kun je dat ook en zie je nog een aantal kruidenwinkels met de geurigste spullen. Istiklal Cadessi is een lange winkelstraat met grote winkels en veel plekken om te lunchen en koffie te drinken. Een soort Kalverstraat, met een snufje PC.

Oh ja, ik heb ook nog wat foto's gemaakt....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten