woensdag 8 oktober 2008

Niet bij de EU? Hier gebeurt het!Op de foto: de Bosporusbrug met moskeeën tijdens zonsondergang

Net terug van een lang weekend Istanbul. Wat een heerlijke stad. Alles te doen, lekker cultureel en toeristisch, maar ook lekker eten en de mooiste dakterrassen, heerlijk weer (overdag 26º, 's avonds 20º) en de altijd indrukwekkende Bosporus. Iedere stad wordt mooier van water, een indrukwekkende rivier of een mooie zee. En Istanbul heeft het allemaal.

De stad en de mensen zijn ook zeer modern. Je ziet dat er de laatste decennia veel is opgeknapt. De meest centrale buurten in het Europese gedeelte zijn nu duidelijk "upmarket". De stad straalt uit dat ze "hot and happening" is. Wat de stad zo spannend maakt, is dat het duidelijk islamitisch is, maar met een enorme moderne vibe. De moskeeën domineren de stad en vooral in het Aziatische gedeelte zie je veel vrouwen met hoofddoeken. Maar er zoeft ook een moderne tram door de stad, er zijn fantastische hippe tenten, veel mensen spreken engels. Aan de oevers van de Bosporus liggen de mooiste terrassen en kun je shoppen in de duurste boetieks.

Je merkt het, ik heb een geweldige tijd gehad. Maar als je met de Turken praat, merk je ook dat ze behoorlijk zijn geschoffeerd door de halfbakken houding van de EU. Ze hebben een zoveel dynamischere economie dan Bulgarije, de overheid is lang niet zo corrupt als Roemenie en de mensen zijn beter opgeleid dan de Polen en toch is het nog niet goed genoeg. En dat terwijl dit land zoveel kan toevoegen aan de diversiteit van Europa en een brug kan vormen naar het Midden Oosten. Ze lachen om ons. Ga eerst maar jullie banken redden! Dan zien we over 5 jaar wel weer of we bij Europa willen! Tja, daar staan we dan, met onze "oude economie".

Ik ga nog een reisverslagje schrijven en de foto's publiceren, maar dat komt later!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten