vrijdag 8 april 2011

Stoere vrouwen van wereldklasse

Copelia is een beroemd ballet met muziek van Léo Delibes. Hij componeerde ook de muziek voor Silvia. Dit ballet is misschien niet zo bekend, maar het is wel belangrijk in de geschiedenis van het ballet.

In de 19e eeuw was klassiek ballet ontwikkeld vanuit de hofdansen aan het hof van Louis XIVe tot een kunstvorm die verliep volgens vastomlijnde bewegingen. Alles was gericht op vrouwelijke elegantie en beheersing. Aan het einde van de 19e eeuw zorgde Diaghilev, de creatief directeur van het Ballet Russes voor een vernieuwingsslag. Samen met choreograaf Folkine werd de dans losser, minder volgens de strakke richtlijnen.Diaghilev wilde met het ballet Silvia voor het Marijinsky theater een ballet met krachtige, stoere vrouwen neerzetten, maar hij kreeg niet de vrijheid die hij wilde en vertrok. Om zijn eigen ideeën neer te zetten, richtte Diaghilev het Ballet Russes op, dat wereldwijd legendarisch werd.*

Weer later, tussen de wereldoorlogen in, was het de beroemde choreograaf Balanchine, die nog een stap verder ging. Hij wordt beschouwd als de pionier van de moderne dans. Hij introduceerde hoekige bewegingen met handen en voeten, niet de traditionele lijnen en ook kostuums en decor veranderden. Tutu’s waren niet meer heilig ;-). Zijn eerste moderne choreografieën maakte hij trouwens voor het Ballet Russes.


Silvia is een prachtig ballet, een nieuwe modern, klassieke choreografie van Johan Neumeijer, soms prachtige lijnen, maar ook dat hoekige moderne. De vrouwen zijn stoer en krachtig, niet de dromerige types uit oude balleten. Expressief, elegant en passend bij de muziek. De visuele schoonheid werd verder ondersteund door het schitterende minimalistische décor en kostuums en mooie belichting.

Kijk zelf maar naar deze trailer van het ballet:* Meer lezen over Diaghilev en Ballet Russes? Vaslav van Arthur Japin is een roman over de belangrijkste danser Vaslav Nijinsky. En Sjeng Scheien schreef een biografie van Diaghilev, die door alle Amerikaanse pers de hemel in is geprezen.

Reageren? Leuk, maar graag op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten