vrijdag 8 april 2011

Assepoester in oorlogstijd

In Carré zijn vaak bijzondere balletvoorstellingen. Ik herinner me dat ik in 2008 het Zwanenmeer gedanst door het beroemde Bolshoi ballet uit Moskou heb gezien. Prachtig en van ongekend hoge kwaliteit.

Dus toen ik door een vriendin werd uitgenodigd voor het ballet Cinderella, dacht ik meteen aan veel tutu’s en spitzen. Lekker klassiek, toch? Maar niets bleek minder waar. De originele muziek van Prokofiev is weliswaar de basis voor dit ballet, choreograaf Matthew Bourne ensceneerde dit sprookje tijdens de bombardementen op Londen in 1942. En zijn dansgezelschap New Adventures danst dit moderne ballet in een bizar en knap decor, dat per scène spectaculair verandert.Wie kent Assepoester niet? Het weesmeisje dat van haar nare stiefmoeder niet naar het bal van de Prins mag en haar stiefzusters wel, krijgt hulp van haar oma en danst toch op het bal met de Prins. Maar om stipt 12 uur moet ze vertrekken, dan wordt de betovering verbroken. Het enige dat de Prins nog van haar terugvindt is een glazen muiltje. En hij begint een zoektocht naar de ware liefde.

Het geeft een vervreemdend gevoel om een sprookje verteld te zien in een historische setting. In dit ballet wordt een meisje verliefd op een piloot die onverwachts binnenkomt. Allerlei elementen uit het sprookje zijn anders verbeeld, waardoor het verhaal moeilijk te volgen is. Het meisje blijkt nog een vader te hebben, gehandicapt in een rolstoel. En de grootmoeder is nu een soort engel, een witte tovenaar, lijkt het wel. De betovering wordt verbroken als de bommen inslaan in de nachtclub waar het feest aan de gang is.


Door het prachtige decor lijkt dit ballet eerder een musical zonder liedjes. Vooral in de scène over het bal is een soort raamvertelling. Het begint met de gebombardeerde nachtclub waar her en der levenloze lichamen van de bezoekers liggen. Maar dan herrijst de nachtclub, compleet met discobal en trap. En worden wij meegenomen in het feest dat leidde tot deze verschrikkelijke scène.

Ik vond het heel bijzonder om dit ballet te zien, maar de “raving reviews” begrijp ik niet zo goed. Anders dan anders en goed gedanst, entertaining, ja. Niet wereldschokkend of bijzonder van vorm of boodschap. Wel een fijn avondje uit.

Bekijk de trailer van Cinderella door New Adventures >
Reageren? Leuk, maar graag op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten