donderdag 14 mei 2015

It giet oan!

Ja echt waar! It giet oan!

foto @Manolo Sanchez
"Ben je wel helemaal lekker, Calijn?", hoor ik je denken? De Elfstedentocht is leuk, maar niet zo realistisch in mei, als het verse groen de grond uit spuit. En toch is het zo, voor mij en een heleboel anderen. Want dit weekend vindt namelijk de Elfstedentocht voor roeiers plaats!Met ruim 90 boten varen we de 210 km lange route door Friesland. In een beetje andere volgorde, maar toch. En wij gaan niet zo hard als de schaatsers, we mogen er maximaal 24 uur over doen. Als wij het in 21 uur doen, hebben we het super goed gedaan. 21 uur roeien achter elkaar kan geen mens, we doen het met een team in estafettevorm. Ieder uur gaan 2 nieuwe roeiers de boot in. En iedere 4 a 5 uur gaat iemand anders sturen. We roeien ook 's nachts door.

Morgen, vrijdagavond 15 mei, om 8 uur starten we bij de Prinsentuin in hartje Leeuwarden richting Bartlehiem. Bij Dokkum zal het donker worden. Via Leeuwarden varen we dan, in het donker richting Sneek en bij IJlst gaat het weer gloren. De zwemvesten gaan aan, want daar beginnen we aan de oversteek van het Slotermeer. Als de wind niet te hard is, maar de weersvoorspellingen zijn goed.

Die tocht, over het meer naar Sloten, kanaal in, rondje Sloten, stempelen en weer terug, is een zware afstand. Want na het stempelen moeten de roeiers door, weer het meer op, nu met zijwind en golven, richting Balk. Een nieuwe ploeg gaat verder, de Morra over, naar Stavoren, Bolsward, Hindeloopen, en op naar Harlingen. Daar zijn we tegen het middaguur. Het Harinxmakanaal op, naar Franeker om ergens tussen 5 en 8 uur in de middag/avond aan te komen in Leeuwarden. Bij de organiserende club Wetterwille.

foto @Manolo Sanchez
In januari begonnen we met de voorbereidingen. Mensen werven (we zijn met een team van 12 plus 3 wallers), trainingen plannen, op de ergometer conditie opbouwen en schaven aan onze techniek. Want als je denkt dat je er komt met heel hard aan die riemen trekken, dan heb je het mis. Roeien is eigenlijk het verfijnen van 1 beweging tot perfectie. Hoe preciezer je het doet, hoe gelijkmatiger met je teamgenoten, hoe sneller te kunt gaan.

En dan de laatste weken, de spanning neemt toe, er vallen mensen af die het toch niet zien zitten. Gelukkig hebben we enthousiaste reserves en gelukkig zijn we compleet. De materiaalcommissie heeft de boot helemaal in orde gemaakt, we komen vast door de inspectie van de wedstrijdcommissie. Want je mag niet zomaar meedoen; veiligheid voor alles. De eetcommissie heeft de boodschappen gedaan en gekookt, want ook de binnenste mens moet goed verzorgd worden. De navigatie is getest en doorgelopen, het busje is gehuurd. Kortom, we zijn er klaar voor!

Ik heb er zin! Natuurlijk ga ik voor het kruisje aan het einde, samen met mijn teammaatjes... Vroeg slapen en morgen gaan we ervoor! Volg me op Facebook voor updates!

1 opmerking:

  1. Te GAAAAAAAAAAF Calijn - wat stoer!!
    Veel succes, we denken aan je!!
    Liefs en dikke knuffel Ed Yet Niek Nanoe

    BeantwoordenVerwijderen