maandag 22 september 2008

De kip of het ei?


Gisteren stond ik voor een schap met eieren. Weet je hoeveel soorten eieren je kunt kopen bij een kleine supermarkt? Maar het kiezen van het juiste doosje eieren bracht me in flinke gewetenswroeging. Want wat is het juist ei?

Legbatterij / Scharrel / Vrije Uitloop / Biologisch
OK, een legbatterij ei doen we zeker niet, maar is een scharrelei goed genoeg? Leeft een legbatterij kip niet met z'n vieren op het oppervlak van één A4-tje? En mag een scharrelkip in daar in z'n eentje op leven? Verder is er niets anders. Dus dan maar naar Vrije Uitloop? Of heeft die kip net zoveel ruimte en moet zij zich door een menigte van soortgenoten knokken naar een klein stukje lucht? En is biologisch zoveel beter?

Prijs of kippenwelzijn?
En ja dan kijk je toch even naar de prijs in deze onzekere wereld. Per 6 eieren bij 's lands grootste kruidenier: gewone scharrels met zijn € 0,95 de goedkoopste, terwijl vrije uitlopers € 1,25 zijn. En Biologische zijn wel € 1,79. Bijna twee keer zo duur als scharrels dus. (En dan laat ik even de mais-, gras- en zonnebloemeieren buiten beschouwing)

Welke is het lekkerst?
Dat is natuurlijk de eerste waar ik aan dacht. ;-)). Een beetje surfen levert niet echt een antwoord op. Ik dacht zelf altijd dat de kleur van de dooier bepalend was voor de smaak. Maar het blijkt dat de kippeboer bij de voederleverancier precies bestelt wat de gewenste kleur oplevert. Het stofje caroteen doet het meeste werk. Daarom zijn graseieren en biologische eieren juist wat bleker dan de rest. Bij hen wordt het eigeel-kleurtje niet gemanipuleerd!

Mijn eigen gemoedsrust en/of portemonee?
Dus als kippenwelzijn en prijs rechtevenredig zijn, waar kies ik dan voor? Hoeveel beter zijn de kippen af? De beste site hierover is een veganisten(!) site. Het komt erop neer dat biologische kippen bijna 2,5x meer ruimte hebben dan een scharrelkip en bijna 2x keer buitenruimte. En ook in het eten zit verschil, maar nog belangrijker is de snavelkap. De snavels van onze kipjes worden ontdaan van het puntje. Omdat kippen die bovenop elkaar leven elkaar kaal pikken. (Ja, wel eens met een stel meiden in een appartement gezeten? Die pikken elkaar ook!). Snavelkappen is niet zonder pijn, 2/3 van de snavel wordt weggehaald, dwars door zenuwbanen en levend weefsel, auw! En graantjes pikken gaat dan ook niet meer, dus krijgen ze volledig gemalen voedsel. Vanaf 2011 is dit verboden. Alleen biologische kippen worden niet gekapt, dus tot die tijd eet ik biologische eieren.

Genummerd ei
Nog een leuk weetje. Op ieder staat een nummer. Het eerste nummer geeft aan hoe de kip heeft geleefd: hoe hoger het nummer, hoe slechter de kip af is! 0=biologisch, 1=vrije uitloop, 2=scharrel, 3=legbatterij. Daarna volgt het land van herkomst, en de gegevens van de stal waar de kip leeft!

3 opmerkingen:

  1. Niet alleen een leuke log, maar ook cool dat het scanbaar en SEO savvy is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Contentgirl. Hoe ben je op mijn site gekomen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi, via een linkedIn writers group kwam ik je profiel tegen...en nieuwsgierig als ik ben klikte ik door! :)

    BeantwoordenVerwijderen