donderdag 22 november 2012

Shoeporn en hoe het bijna aan mijn neus voorbij ging

Ooit haalde ik een vriendinnetje op bij de kapper en daar zag ik iemand lopen met geweldige schoenen. Het bleken schoenen van United Nude, een merk dat wel meer opmerkelijke ontwerpen verkoopt. In Amsterdam hebben ze een geweldige winkel, op de hoek van het Spui en de Molsteeg. Eigenlijk draai ik al 2 jaar om deze schoenen heen. Ze zijn zo mooi, maar ook zo duur... € 220, ik vind het veel voor pumps. Dus toen de sample sale werd aangekondigd, noteerde ik dit meteen in mijn agenda. Wie weet...

Möbius, United Nude
United Nude is een merk dat wat uitleg verdient. Rem D. Koolhaas, niet de beroemde architect, maar zijn neefje, was begin deze eeuw verliefd op een vrouw en besloot voor haar een schoen te ontwerpen, in de hoop alsnog haar hart te veroveren. Hij liet zich inspireren door de beroemde stoel van Mies van der Rohe en ontwierp de Möbius, een schoen uit 1 aaneensluitende vorm. De vrouw kreeg hij er niet mee, maar hij wist dat het ontwerp te bijzonder was om er niets mee te doen. Hij zocht een partner om de schoen in productie te brengen en vond Galahad Clark, uit de Clark's familie, al generaties lang schoenmakers.


Iris van Herpen
United Nude maakt ontwerpen die balanceren op het randje van kunst en mode, de een draagbaarder dan de ander, maar altijd origineel. En het accent ligt op vaak bij de hak. Ze werken ook samen met bekende ontwerpers uit andere disciplines dan mode en hun designs zijn vaak limited editions. De bekendste ontwerper is toch wel Iris van Herpen. Moet je kijken naar deze bijna aggressieve schoenen! (klik op het plaatje voor de grote versie) Heftig... Niet voor naar kantoor natuurlijk, maar wel pure "shoeporn". Als ik door de winkel loop, raak ik betoverd door deze mooie schoenen, ik zou ze allemaal wel willen.

Eamz, detail hak
De mooiste schoen uit de collectie vind ik toch wel de Eamz, geïnspireerd op de beroemde stoel van Charles en Ray Eames. Ik droom er van er ooit 1 te bezitten, maar die prijs... zucht. Maar kijk eens naar die hak van deze schoen... wauw. Lijkt ze niet de zwaartekracht te tarten? De hiel lijkt wel te zweven boven de vloer, zonder daadwerkelijk ondersteund te worden. In werkelijkheid is het echt prima schoen om op te lopen, met een comfort van een sleehak.


Dus nu is de sample sale begonnen en ik spurt direct na mijn werk naar de winkel. Dozen gestapeld, op maat gesorteerd, en ja, ook de meest verkochte exemplaren! Maar de juiste doos bij uitgestalde schoen vinden is een kunst, het wordt je niet makkelijk gemaakt. De prijzen zijn ronduit interessant te noemen, van €25 tot €100 euro. Natuurlijk hoop ik mijn slag te slaan. En ja hoor, daar staan ze... ze roepen mijn naam... de perfecte Eamz in een prachtige taupe kleur. Ik pas en zoek de doos met de andere schoen van het paar erbij, maar die kan ik niet vinden... Na 20 minuten zoeken geef ik het op en vraag ik het aan de winkelmeneer. En die zegt onthutst: "Oh, die mevrouw heeft de doos en zoekt de 2e schoen!"

En daar staan we dan, twee vrouwen met ieder een schoen en geen van beiden bereid los te laten. En ja, het is het laatste exemplaar. Er is maar 1 oplossing: kop of munt gooien. De dame kiest munt, de winkelmeneer gooit... munt! Oh nee, daar gaat mijn droompaar aan mijn neus voorbij. Maar zo is het leven, dus met een glimlach geef ik haar de schoen en vraag goed voor ze te zorgen. Ik wens haar veel plezier en loop naar boven om naar de resterende schoenen te kijken.

Even later tikt de winkelmeneer mij op de schouder. Hij geeft me de doos en zegt: "Die mevrouw wil ze je graag geven, ze wil ze toch niet zo graag." Echt waar? Dat meen je niet! Dus nu zijn ze van mij... mijn eerste paar designerschoenen. Oeh...


Is er jouw wel eens een iets (bijna) aan je neus voorbij gegaan?

2 opmerkingen:

  1. Er gaat een wereld voor me open, Calijn. Alleen dat 'balanceren' snap ik geloof ik :-)

    Veel plezier met je bijzondere en prachtige schoenen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oehhh nice! veel plezier er mee :D

    Doe je trouwens al mee met mijn giveaway? Je kan een paar Nike Freeruns in een kleur naar keuze winnen op mijn website www.jenniefromtheblog.com :)

    BeantwoordenVerwijderen