woensdag 4 juli 2012

Van Vietnamees ‘streetfood’ tot hip restaurant

Xinh, Amsterdam
Een nieuw restaurant ontdekt en een snel recept

Afgelopen maandag gezellig bijgeklets met een vriendinnetje en tegelijkertijd een nieuw restaurantje in de buurt uitgeprobeerd. Xinh is een hippe pijpenla aan de Elandsgracht en serveert gerechten uit de Vietnamese keuken. Meteen dacht ik terug aan die geurige en delicate smaken die ik in Vietnam proefde tijdens mijn reizen. Pure smaken, niet scherp als Thais, of complex gekruid als de Indonesische keuken, maar veel verse kruiden zoals koriander en munt. Restaurantjes zijn er talloze op straat, waar de heerlijkste gerechten worden gekookt. Op de grill, in de wok, en dan op zo’n laag krukje met een glaasje Bia hoi (bier).Xinh is niet traditioneel, maar heeft een uiterst modern interieur, een fijne en verzorgde uitstraling. De kaart is simpel, een paar voorgerechten, wat hoofdgerechten en net als in andere Aziatische restaurants, een niet zo’n boeiende desertkaart. We aten er heerlijk met vooraf een traditionele Vietnamese loempia. Nee, niet zo’n gefrituurde stok, maar een in vers rijstdeegblad gerolde kruiden en groenten met 3 dipjes; hoisin-, pinda- en vissaus (nam pla). Mmm, dat zachte van de buitenkant in combinatie met knapperige verse kruiden en groenten en het pittige van de sausjes, heerlijk. En als hoofdgerecht kozen we een gerecht dat ik in Vietnam vaak  heb gegeten als ontbijt; Pho (spreek uit als fûh), een noodlesoop met vers rundvlees, kruiden en groenten. Maar er zijn nog veel meer gerechten die ik zou willen proberen...  En de rekening? Inclusief drankjes en koffie voor ons tweeën €65, schappelijk dus. Ik ga er zeker terugkomen.


Xinh, Elandsgracht 2, Amsterdam, tel: 020 - 624 03 08, website: www.xinh.nl

Snel, makkelijk, licht recept 
Ik maak wel eens een snelle versie van Pho en die is heerlijk en licht. Natuurlijk kun je zelf de runderbouillon trekken, dat maakt dit gerecht “haute cuisine”, maar niet meer snel! Hier het recept voor deze heerlijke maaltijdsoep die in 10 minuten klaar is.

Een aantal ingredienten
Ingredienten:
 • Noodles (bijvoorbeeld woknoedels van Conimex)
 • Biefstuk (bij voorkeur wat dikker en niet ingekerfd of platgeslagen) 
 • Zakje Chinese roerbakgroenten (maar mag ook met wat je in de koelkast hebt liggen. Tauge is in ieder geval lekker!) 
 • Vers rood pepertje 
 • Runderbouillonblokje 
 • Oestersaus 
 • Zoute soyasaus (Kikoman, ook in minder zoute versie)
 • Vietnamse vissaus (Nam Pla) 
 • Djintin, Ketoembar, Djahe, Kurkuma, Kerrie 
 • Verse knoflookteen (of 2) 
 • Verse gember 
 • Stengeltje Sereh (citroengras) 
 • Bosje verse koriander
 • Limoen 
 • Zout en peper naar smaak 
Aziatische bouillon 
Zet een pannetje water op en voeg het bouillonblokje toe. Om de soep een “Aziatische” smaak te geven voeg ik er nog wat extra kruiden toe, een theelepel Djintin, Ketoembar, Djahe, Kurkuma, Kerrie, etc. maken van de gewone rundvleesbouillon een geurig sapje. Van de oestersaus, de zoute sojasaus en de vissaus voeg ik een eetlepel van elk toe. Ik doe er ook nog een geperste knoflookteen bij, rasp een stukje gember, en snij en stengeltje sereh.

De sereh (citroengras) snij ik overigens niet in stukjes, maar zo dat ze net in 1 stuk aan elkaar blijven zitten. Zo kan tijdens het koken de smaak goed tot ontwikkeling komen, maar kan ik de stengel ook makkelijk in z'n geheel verwijderen als ik de soep ga opdienen. Het is namelijk niet zo lekker om op te eten. Nu kunnen de groenten en het pepertje bij en laat het geheel even 5 minuten doorkoken. Proef de soep nog even af of er nog wat zout en peper bij moet voor jouw perfecte smaak.

Ondertussen schenk ik wat kokend water in een bakje over de noodles om deze te laten wellen. De koriander kan fijngehakt. En ik snij de biefstuk in flinterdunne plakjes. Ja, je leest het goed, de rauwe biefstuk!


Nu maakt ik een kom klaar met de gewelde, uitgelekte noodles, de bouillon met groente en hier bovenop leg ik de rauwe biefstuk. Je zult zien dat het rode vlees al snel gaart in de hete soep. Snel wat koriander erover en een beetje limoensap en smikkelen maar. Lekker eten met stokjes en een lepel voor de soep. Uit het bakje slurpen mag natuurlijk ook! Dat is het eigenlijk, kant-en-klare bouillon met wat extra kruiden, water op de noodles en rauwe biefstuk die gaart in de hete soep. Hoe simpel kan het zijn!

Voor jou M., voor over 9 dagen... hang in there!

1 opmerking: