woensdag 8 augustus 2012

Texel Airshow 2012


Zaterdag 28 juli jl. is het dan zo ver… na 5 jaar wachten is er weer een vliegshow op Texel. En ik ben erbij geweest! Samen met 20.000 andere mensen… Genieten van stunters, wingwalkers, helikopter-demonstraties en andere gekkigheid. 

De show in 2007
In 2007 gingen we voor het eerst naar deze show en eerlijk gezegd, ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten. Maar het werd een spectaculaire middag en ik maakte er een paar mooie foto’s.Texel Airshow 2012
Ik kon dus niet wachten tot de volgende show. Normaal proberen de mannen van Vliegveld Texel dit eens in de 3 jaar te organiseren, maar vanwege plannen om de start- en landingsbaan op Den Helder Airport te vernieuwen, besloten ze de show een jaar uit stellen, naar 2011. En toen besloot Den Helder Airport de reparatie een jaar uit te stellen! Dus werd het uiteindelijk pas 5 jaar later.

P-51 Mustang
Vliegveld Texel heeft een landingsbaan van gras. Daarom is de vliegshow, vanwege de vele vliegtuigen die meedoen aan zo’n show, afhankelijk van de vliegvelden van Leeuwarden en Den Helder. Vliegtuigen kunnen daar starten en landen en naar Texel vliegen.

Volle bak! Op de achtergrond een DC3 in oude KLM livery.
Het weer is ons goed gezind, lekker temperatuurtje, stralende zon, hier en daar wat wolkjes. Vooraf lopen we over het veld langs de “static show”, opgestelde vliegtuigen en helikopters. En als de show begint, nemen wij plaats op de tribune. Ja, wij hebben VIP-kaarten geregeld. Anders is het de hele dag staan op het gras! En da’s best vol, vermoeiend en warm!

Presentatie met passie
De presentatoren, Jan en Leo, zijn goed op dreef. Met passie vertellen ze over de vliegtuigen. In iedere zin hoor ik hoeveel ze van het vliegen en alles erom heen houden. “Vliegtuigen met een groot Kuifje-gehalte” hebben de voorkeur. Maar fijne motorgeluiden kunnen de heren ook in vervoering brengen. Wij genieten ondertussen mee. Stuntvliegers, historisch erfgoed, luchtmachtmaterieel, demonstraties van helikopters, een gevarieerde show trekt aan ons voorbij.

Het enige minpuntje van de dag is de drankvoorziening. Wil je een flesje water kopen, dan moet je 45 minuten (!) in de rij staan. En zoveel show mis je dus… zo jammer! Maar het is te warm om niets te drinken. Niet dat je na zo lang wachten water kan krijgen hoor, want dat is dan allang op…

Deze video geeft een geweldige indruk van de show, wat is bewegend beeld toch leuk!

En hier nog een paar foto’s! Over 3 jaar zijn we er weer bij!
Klik trouwens op de foto's voor een groter formaat!

De helmpjes liggen klaar, de show kan beginnen! 
Een Beechcraft 18 en 3 Harvards van de KLuHV

Een  Russisch Yak-52 gevlogen door Hollandse boys!
The Dutch Thunder Yaks

De Nederlandse demonstratie F16

De Nederlandse demonstratie F16 op z'n kop!

De dames van het Breitling Wingwalkers team
Ook zij op de kop!

En hier zijn de dames al bijna van de vleugel af!
Het Breitling Jet team sluit de dag af...
Capriolen van het Breitling Jet team

Door de rook zie je mooi de draaiende beweging van
een Breiting Jet om de formatie heen.

Op 15 september is er trouwens nog een vliegshow met een aantal van bovenstaande deelnemers op Den Helder. Lees hier meer over het programma >>

Geen opmerkingen:

Een reactie posten