maandag 11 juni 2012

40 jaar: tijd voor taart!

Ja, het is echt waar... Ik ben 40... En hoewel er mensen zijn die beweren dat 40 het nieuwe 30 is, vind ik het niet echt iets om naar uit te kijken. Het klinkt gewoon verschrikkelijk oud. Niet leuk, maar een kroonjaar moet je vieren. Dus had ik gisteren een high tea bij mij thuis. De zon kreeg ik cadeau en met alle vrienden en familie werd het op mijn dakterrasje toch enorm gezellig.


Koken vind ik echt heel leuk, maar alles zelf maken, da's veel werk. Dus schakelde ik "Lekker bezig" in, een leuke Amsterdamse die vanuit haar keuken heerlijke taarten, sandwiches en cupcakes maakt. Gevonden via www.thuisafgehaald.nl, een website die thuiskoks koppelt aan mensen die graag een lekkere maaltijd in de buurt afhalen. En natuurlijk maakte ik ook een aantal dingen zelf.

De grote hit van de middag was toch wel de "moelleux", dé chocoladetaart onder de chocoladetaarten. Janneke Vreugenhil maakt deze taart voor haar zoon, en ik geef toe, het is een toppertje. Heerlijk is'ie, dus hierbij het recept. Voor iedereen die erbij was en ervan genoot. En voor diegenen die dit lekkers misten... ;-)

Ingredienten:
200 gr pure chocolade
200 gr roomboter (en een snufje zout, of gezouten boter)
200 gr suiker
4 eieren

Bereiden:
Zo, da's simpel, en zo is maken ook! Verwarm de oven vast op 175 gr. en vet een bakvorm in met wat boter. Smelt in een pannetje de boter met de chocola op laag vuur. Roer goed door en laat afkoelen. Splits ondertussen de eieren en doe het eiwit in een vetvrije kom. (Tip: spits ieder ei boven een apart bakje, als het misgaat, dan is het maar 1 ei!) Meng in een kom de suiker met de eierdooiers. Kan gewoon met de hand. Even goed mengen en je ziet een lichtgele substantie ontstaan; een soort suikerboter. Sla de eiwitten stijf zodat je mooie puntjes kan trekken.

Nu komt het vakwerk: meng de chocoladeboter met de suikerdooiers tot een gladde pap. Voeg voorzichtig de eiwitten toe. Vouw de chocolade door de witte vlokken, zodat je zo min mogelijk "lucht" verliest. Schenk dit in de bakvorm en zet deze in de oven.

Het gaat nu heerlijk ruiken... Na al een paar minuten zie je de taart voorzichtig omhoog komen! Na 30 minuten is de taart prachtig donkerbruin en gerezen. (Volgens het recept 35 minuten, maar dat is echt te lang. Doe je het korter dan 30 minuten, dan is de binnenkant nog vloeibaar... ook lekker!) Laat ze afkoelen in de oven, zet de deur een beetje open. De taart zal iets inzakken, maar dat is niet erg. Serveer warm... als het goed is, is de buitenkant knapperig en binnenin is de chocolade warm en smeuïg.

1 opmerking:

  1. Dat je 40 oud vindt kan ik je alleen maar vergeven in ruil voor zo'n stuk taart :-) Van harte gefeliciteerd, maar Calijn!! Liefs van Lenneke.

    BeantwoordenVerwijderen