maandag 14 december 2009

Gehackt en gecrasht

Ben een tijdje stil geweest op dit blog. Naast ziekte, druk op het werk en vakantie had ik ook wat computerprobleempjes.
Het begon er al mee dat, vlak voor vertrek uit Qatar, mijn Yahoo account was gehackt. Heel irritant, want dan gaat er dus een gast mailtjes vanuit mijn mailbox sturen naar al mijn contactpersonen. En daarna heeft'ie ook al mijn contacten gewist.

Hoe kan dat zomaar? Zijn het accountgegevens die recent zijn gestolen van Hotmail en Yahoo? Is het een Trojaans paard dat ik recent van mijn moeders computer heb gewist of iets anders? Ik weet het, het ligt aan mezelf. Ondanks dat ik wel een redelijk sterk wachtwoord had, heb ik deze nooit veranderd. In geen jaren. Sterker nog, ik gebruik dat wachtwoord, in meerdere varianten op allerlei andere websites. Wat doe je dan? Het kwaad is al gebeurd, de mailtjes zijn verzonden, de contacten verdwenen. Maar een excuus en een waarschuwing is wel het minste dat ik kan doen. Gelukkig heeft deze gast de verzonden mails niet gedelete en zo kan ik de meeste mensen vinden... En natuurlijk alle wachtwoorden vervangen...

Niet veel later zit ik op de bank met m'n laptop. Mijn dierbare Macbookje, een van de beste investeringen van de laatste jaren. En ineens: een grijs scherm met een foutmelding. Gecrasht. He, dat gebeurt toch niet met Apple's? Opnieuw opgestart, maar iedere keer gaat het mis. Schijf te vol, denk ik nog, dus ik maak direct een backup en gooi wat grote folders van mijn computer. Maar niets helpt. Ik wil toch al een tijdje upgraden naar Leopard en ik heb de cd nog liggen, dus dit is het juiste moment, toch? Maar het loopt anders. Tijdens het installeren loopt alles vast. Wat is er toch aan de hand?

Gelukkig heb ik hier in de Jordaan een echte Appeltjesdoktor. Macrepair heten ze, en ik moet zeggen: het kost wat, maar dan heb je ook wat! "Je harde schijf is mogelijk kapot", zegt die jongen nog optimistisch. Na een dag kan ik het Macbookje weer ophalen. Niets aan de hand, Leopard goed geïnstalleerd. Maar bij het in gebruik nemen crasht'ie weer. Dus terug naar de Macrepair. Tja, met de hardware is niets mis, dat hebben ze nagelopen, maar er zit ram-geheugen in van Kingston. En dat gaat meer dan normaal kapot in een Macbook is hun ervaring. Het advies; nieuw geheugen! Dan ook maar meteen wat meer geheugen, als ik nu toch geld aan het uitgeven ben... En als de laptop blijft crashen, mag ik het teruggeven. Dit keer geheugen met levenslange garantie; da's nog eens mooi, geheugen dat langer meegaat dan de laptop!

En ja hoor, al een weekje loopt mijn Macje als de beste...Gelukkig maar weer. Nu nog wat meer tijd...

Reageren? Leuk, maar graag op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten