donderdag 28 januari 2010

Yes, een mijlpaal!

Meer dan een jaar werken, heeft het gekost, maar gisteren was het dan zover! KLM.com in een nieuw jasje is vandaag live gegaan in Nederland! Vele uren met bloed, zweet en tranen zit er in… maar ik ben trots op het resultaat.

Nieuwe huisstijl leidt tot...?
Het begon vorig jaar toen de nieuwe huisstijl van KLM bekend werd. Veel meer wit, strak KLM-blauw en een vleugje oranje. Plus nieuwe fotografie. En een online design maken is niet zo makkelijk. Het is niet alleen een kwestie van een ander kleurtje hier en een plaatje daar; Een goed ontwerp houdt rekening met de gebruiksvriendelijkheid, is consequent en straalt het juiste gevoel uit.

En bovendien, als je toch bezig gaat aan zo’n belangrijke site, waarom zou je het dan niet meteen verbeteringen doorvoeren? En zo bouwden we een hele nieuwe site, want er zijn niet alleen meer functies en een vernieuwde navigatie, maar ook de gebruikte techniek is verbeterd. Bovendien hebben we het content management systeem waarin we de site opbouwen ook eens flink opgeschoond. Een echte “extreme make-over” dus! (Leuk woordgrapje van de project manager Yvonne)

Meer dan 1 website
Met een IT- en een business team zijn we eind 2008 begonnen aan de bouw van deze enorme klus. Want KLM.com is niet 1 website, maar een conglomeraat van 116 websites: In 77 landen en in totaal 12 talen beheren we websites met algemene of wereldwijde content en lokale content, specifiek voor een land. Niet alle oude zaken passen 1-op-1 in het nieuwe design, na het ontwikkelen en testen volgde daarom een migratietraject. Zonder jullie te vermoeien met ingewikkelde technische details: hoewel we bijzondere intelligente software hebben die zoveel mogelijk automatisch overzet, moeten alle pagina’s handmatig worden doorgelopen en visueel worden gecheckt. Een enorme klus die land voor land wordt uitgevoerd.

Eind oktober vierden we al een klein feestje, want het eerste land, Zuid Afrika, stond live. Vlak voor Kerst volgden nog 10 websites en begin januari zijn we gestart met massaproductie: iedere week rollen we 10 nieuwe websites uit. En deze week dus de Nederlandse website.

Neem eens een kijkje op www.klm.com (de Nederlandse site). Wil je nog even vergelijken met de oude? Switch dan nog even naar de Italiaanse site. Wat vind jij er van? Laat het me weten!


Reageren? Leuk, maar graag op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten