zaterdag 30 juni 2012

Pannenkoeken bakken bij Ondro Bong


Bron foto
Hebben jullie wel eens een teamuitje met je werk? Soms inhoudelijk, soms gewoon iets gezelligs doen? Wij deden deze week met ons team vrijwilligerswerk! In 3 teams zijn we verdeeld over stad. Team 1 tuinierde in Betondorp, team 2 hielp in een bejaardentehuis en team 3 bakte pannenkoeken voor daklozen. En in dat team zat ik. We werden verwacht voor een bijzondere middag in een inloophuis in Zeeburg.

donderdag 21 juni 2012

Tien Texelse tips (deel 1)

Al sinds ik me kan herinneren, kom ik tijdens vakanties op de Waddeneilanden. Op Texel, de grootste, kom ik nog steeds regelmatig. Al meer dan 20 jaar hebben we een fijn appartement in familiebezit. En omdat er zo veel te doen is, leek het mij leuk om eens wat tips met jullie te delen op dit blog. Want zelfs een weekendje naar Texel voelt als een week vakantie. Op de boot, een reis van maar 20 minuten, laat je niet alleen de vaste wal, maar ook het dagelijks leven achter je. Dit deel gaat over de mooie natuur van Texel, om te fietsen of te wandelen. De volgende delen, die later zullen verschijnen, bevatten culinaire tips en leuke activiteiten naast fietsen en wandelen.

maandag 18 juni 2012

Recept: Courgette-spaghetti met gamba's

De laatste tijd vragen allerlei mensen mij om gezonde, lichte maar vooral ook lekkere receptjes. De mensen die mij "real live" nog wel eens tegenkomen weten dat ik de laatste tijd veel ben afgevallen. Niet door zoveel minder te eten, maar anders. Misschien dat ik daar later nog eens over schrijf. Voor nu, het recept!

Ingredienten voor 2 personen:

  • 1 courgette
  • volkoren biologische spaghetti (bij een goede italiaanse winkel of de natuurwinkel)
  • 300 gr gamba's (uit de diepvries in een zak, niet gekookt (dus nog blauw), wel gepeld)
  • 10 kleine kerstomaatjes (romaatjes aan een trosje bijvoorbeeld, en altijd biologisch)
  • verse basilicum
  • balsamico-azijn
  • lekkere olie, zoals extra vierge olijfolie of avocado-olie
  • 2 verse knoflooktenen
  • peper/zout/gedroogde Italiaanse kruiden


Bereiden:
De gamba's koop ik bij de visboer van Marqt in een grote zak van een kilo. Ik kan verschillende soorten krijgen, maar ik kies het liefst voor Tiger prawns, die nog niet gekookt zijn. En omdat ik lui ben, vind ik het fijn als ze gepeld zijn. Als er nog een staartje aan zit, is dat niet erg, dat eet wel gezellig! Spoel de diepgevroren gamba's af onder een lauwe kraan, zodat het buitenste ijslaagje eraf is. Leg ze te drogen op een stukje keukenpapier. Bestrooi met  zout, peper en vers geperste knoflook.

Zet een pan met water op voor de spaghetti en kook deze ietsje vòòr 'al dente' (dus nog net niet gaar). Snij de courgette in 4 stukken in de lengte en snij met een kaasschaaf deze in dunne reepjes, zodat je als het ware courgette-tagliatelle krijgt. Er blijft een stukje over van alleen maar schil, dat heb ik niet gebruikt. Wel is het mooi voor de kleur en om het lekker knapperig te houden, de reepjes een stukje schil te laten hebben. Kruid de courgettereepjes met zout en peper. Voeg de courgettereepjes toe aan het kookvocht en laat nog een minuut meekoken met de spaghetti. Giet daarna af en giet er een scheutje balsamico-azijn en een scheutje lekkere olie)* over. Zet de pan met deksel erop even weg, zodat het licht nagaart.

Bak de gamba's in een koekenpan. Keer ze om als de staartjes roze zijn geworden, maar het lijfje nog niet. Laat ze niet te lang bakken, dan worden ze taai in plaats van gummy. Snij ondertussen de basilicum fijn en bewaar 2 of drie van de kleinste blaadjes voor de garnering. Snij ook de kerstomaatjes in kleine stukjes.

Pak 2 borden en schep de courgette-spaghetti erop. Bestrooi met de helft van de gesneden basilicum. Hierover de gesneden kerstomaatjes en nu de gamba's erbovenop. Bestrooi tot slot met de overgebleven basilicum en garneer met de kleine blaadjes.

Vegetarische variatie:
Hak wat walnoten en/of hazelnoten grof en strooi dat over de spaghetti. En meng een paar lepels hüttekäse door de courgette-spaghetti. Bewaar dan wel wat van het kookvocht en voeg het toe als het iets te plakkerig wordt.

)* Ik gebruikte hiervoor verrukkelijke avocado-olie, die ik van vrienden kreeg. Het geeft kracht aan de tere smaak van de courgette. De olie is van La Tourangelle en ik heb ook de sesamolie. Aanrader! Maar een goede zachte olijfolie (bijvoorbeeld van Meeuwig) kan ook prima.

Voilà, een snel, makkelijk en licht recept, naar smaak aan te passen. Ik gebruik altijd veel garnalen en weinig pasta. Het kost mij ongeveer 20 minuten om te maken, plus 10 minuten voorbereiden.

En laat je me weten hoe het was?


vrijdag 15 juni 2012

Mcode: Maaike's meesterstukken

Heb jij vroeger ook sieraden gemaakt van ijzerdraad en kleine kraaltjes? Ik wel, alle kleuren van de regenboog had ik. En ik maakte vooral oorbellen. Ik was heel goed in het draaien van ronde uiteindjes. Maar echt uniek, apart of creatief kon je het niet noemen. Stiekem ben ik jaloers als iemand lekker creatief is en zelf ook nog iets kan maken. Eerlijk gezegd, ik heb 2 linkerhanden. Maar niet mijn collega Maaike!

maandag 11 juni 2012

40 jaar: tijd voor taart!

Ja, het is echt waar... Ik ben 40... En hoewel er mensen zijn die beweren dat 40 het nieuwe 30 is, vind ik het niet echt iets om naar uit te kijken. Het klinkt gewoon verschrikkelijk oud. Niet leuk, maar een kroonjaar moet je vieren. Dus had ik gisteren een high tea bij mij thuis. De zon kreeg ik cadeau en met alle vrienden en familie werd het op mijn dakterrasje toch enorm gezellig.