maandag 30 maart 2009

Het Chinese gevecht

Lijiang is een bijzonder dorpje in het westen van China, in de provincie Yunnan. Ik was er beland na vele uren in de bus, vanuit Laos via Kunming en Dali. Het is een idyllisch stadje van prachtige Chinese houten huisjes, met kasseien straatjes en snel stromende beekjes aan de voet van de Jaden Draak berg. Hier wonen de Naxi, een bergvolk met een matriachale samenleving.

Vanuit dit dorpje wilde ik doorreizen naar Chengdu en de adviesroute is dan om terug te reizen naar Kunming (ongeveer 8 uur) en vanuit daar met de trein naar Chengdu. Maar ik wilde niet via dezelfde route terug, ik wilde vooruit! Ik had gehoord van een bus die via de 'Eerste bocht in de Yangzi rivier', met spectaculaire uitzichten, naar een stad zou reizen vanwaar ik de trein naar Chengdu zou kunnen nemen. Het lukte mij niet dit te regelen en teleurgesteld keerde ik terug naar mijn guesthouse. Daar stuitte ik op twee Engelse meiden die dezelfde plannen hadden als ik. We kregen een briljant idee, we zouden die aardige jongen van de receptie, die een beetje Engels spreekt, vragen op te schrijven wat we wilden en met dat briefje naar het busstation gaan.

En zo gebeurde het dat we voor de tweede keer die dag bij het busstation probeerden een kaartje te krijgen. Dit keer las de chagrijnige dame van het loket aandachtig het briefje, begon te lachen, vertelde haar collega's uitgebreid wat er op het briefje stond en schreef een volkomen onleesbaar buskaartje voor ons uit. Maar het was wel duidelijk dat de volgende ochtend onze bus zou vertrekken.

We verschenen iets voor 6 uur op het busstation. Het was er rustig. Een paar dozen verraadden enige menselijke aanwezigheid, maar behalve een slapende man op een bankje, de dame achter het loket en een oud vrouwtje, was er niemand te bekennen. Stipt 6 uur verscheen een oude bus. Hoe het kwam, weet ik niet precies, maar ineens waren er 50 mensen met een berg bagage te dringen om als eerste de bus in te mogen. We keken elkaar aan en wisten meteen wat ons te doen stond: meeknokken om zo snel mogelijk de bus in te komen en een goed plekje te bemachtigen. Anders zouden we misschien wel de hele reis moeten staan.... Dat zagen we niet zitten en we gooiden ons vol in de strijd.

Een klein en teer oud dametje met een tandeloze grijns deelde een paar pittige elleboogstoten uit en een grote woeste ongeschoren Chinees lieten we ook met rust. Maar verder was het een heftige en korte strijd. Heel tevreden zaten wij na 5 minuten met z'n drieën op een prachtig bankje, onze backpacks veilig onder ons, terwijl de meeste anderen zich nog de bus in knokten. Tot slot bleven er drie vrouwen staan. Vriendelijk wezen wij ze op het bankje voor ons. Niet het prettigste bankje, want vlak achter de motor en weinig beenruimte, maar ten minste een zitplaats. Ze knikten hopeloos 'nee'. Na een paar minuten werd de chauffeur erbij gehaald en hij vroeg ons om ons kaartje. Bij het overhandigen verscheen er een grote glimlach op zijn gezicht en eerst lichtte hij alle omstanders in. Uit de menigte klonk een geruststellend gemompel.

De buschauffeur toonde ons een klein plaatje boven ieder bankje. En wees toen op de nummers van ons kaartje; wij hadden stoel 1,2, en 3! Wij moesten dus op dat onmogelijke bankje achter de motor zitten. Balen, want met een reis van 11 uur over een slechte weg voor boeg, niet bepaald aantrekkelijk. Maar daar dachten die drie vrouwen natuurlijk net zo over! Dus verhuisden wij met bagage naar dat andere bankje en kon de bus vertrekken.

"Wacht eens even", riep ik uit. "Als iedereen vaste plaatsen heeft, waarom hebben we dan met z'n allen zo gevochten om die bus in te komen?" Rare mensen, zijn die Chinezen toch!


Geplaatst op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

zondag 29 maart 2009

Finkelstein doet pijn

Al een tijdje heb ik een zeurende pijn in mijn pols. Een soort RSI, hoewel ik dat niet mag zeggen van de huisarts, want dat is een diagnose. Nu heb ik de afgelopen maanden hard gewerkt en zit ik in mijn huidige baan veel meer achter een computer. Mijn werkplek heb ik nu goed ingesteld, een paar massagesessies hielpen niet echt, dus vond ik het tijd voor de fysio. Hij deed een paar testjes om te zien waar het precies pijn deed.

En zo kwam het dat ik mijn hand in een vuist deed, een beetje boog en de fysio er een klap op gaf... Het voelde alsof er drie messen in mijn pols werden gestoken, de lucht vloog uit mijn longen en de tranen sprongen in mijn ogen. De fysio schrok zelf ook een beetje van mijn reactie. "Typisch gevalletje van Quervain", constateerde hij vervolgens. "Want dit is de test van Finkelstein en daarmee kan je dat vaststellen."


Dus moet ik nu op 50% van mijn inspanning leven. En gaan we kijken hoe ik de spanning op mijn pols kan verminderen zodat de pijn weggaat. Heeft iemand een idee hoe dat moet? Op 50% van je inspanning leven?

Geplaatst op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

maandag 23 maart 2009

Pas gelezen: In het huis van de dichter

In de jaren tachtig trok een russisch pianotalent een groot publiek naar de concertzalen. Zijn naam: Youri Egorov. Jan Brokken schreef een bijzonder boek over hem, een verhaal van een carriere, van een persoonlijkheid en ook een verhaal van een vriendschap. Tegelijkertijd schetst het een tijdsbeeld van de homocultuur in Amsterdam in die jaren en de opkomst van een onbekend virus, HIV, dat een ware slachting onder homo’s zou ontketenen. Want Youri is jong gestorven, op 33 jarige leeftijd stierf hij in 1988 aan de gevolgen van Aids.

Warm, betrokken en kritisch
Het boek heeft me diep geraakt en dat komt vooral door het schrijftalent van Brokken. Hij had een warme vriendschap met Youri en heeft heel dichtbij gestaan. De betrokkenheid en de vriendschap is hartverwarmend en van tijd tot tijd ook erg grappig. En toch weet Brokken een zekere afstand te bewaren, waardoor hij ook niet zonder kritiek de homoscene en Youri zelf beschrijft.

Gevlucht voor het communisme
Youri Egorov is als 22-jarige uit communistisch Rusland gevlucht, want (openlijk) homoseksueel zijn kon niet. In Amsterdam vindt hij de vrijheid en krijgt de kans te spelen met de beste orkesten van de wereld. Maar Egorov is ook onzeker, en Jan Brokken weet dit soms prachtig te verwoorden. Daarnaast blijft Youri zich schuldig voelen over de gevolgen die zijn vlucht heeft voor zijn familie.

Als het einde nadert
Uiteindelijk wordt duidelijk dat ook Youri is besmet met HIV en zijn dood is het treurige einde van dit boek. Uit een van hun laatste intense gesprekken noteert Jan Brokken:
'Als ik meer aandacht aan de muziek had gegeven, was mijn leven zinvoller geweest.'
'Je hebt voortdurend naar de essentie gezocht. Het enige waaraan het je ontbroken heeft is tijd. Tijd verdien je niet, tijd krijg je.'
'Ik wist dat ik jong zou sterven.'
'Welnee, je vreesde het. En mijn god, wie niet?'

Aanrader
Ik heb het boek in een ruk uitgelezen. En vorige week heb ik direct een cd met opnamen gekocht. Hij speelt heel lichtvoetig, alsof het geheel geen moeite kost. Dit boek is een echte aanrader, zeker als je houdt van klassieke muziek!

Meer informatie:
www.youri-egorov.nl
Muziek van Youri Egorov op YouTube

Geplaatst op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

woensdag 18 maart 2009

Het hoogste gebouw van de wereld?!

Na een weekje Dubai ben ik weer helemaal opgeladen. Heerlijk weer, zonnig, niet te warm, fris briesje, lekker water (zee en zwembad), super shoppen, spannende kamelenraces, fantastische restaurants, wat wil een mens nog meer. Het was mijn vierde reis in 2,5 jaar naar deze stad, dus ik heb veel herkenningspunten. Maar iedere keer is het weer spannend om vanaf het vliegveld over Sheik Zayed Road (een drukke snelweg) door het hart van het zakelijke centrum van Dubai te rijden met de taxi. Iedere keer staan er weer minstens 10 nieuwe wolkenkrabbers. De skyline verandert steeds, maar altijd zijn de parels de Emirates Towers, ooit de hoogste torens van de stad.

Deze keer niet, deze keer kon ik mijn ogen niet afhouden van de Burj Dubai, inmiddels het hoogste gebouw ter wereld. Als een enorme naald torent dit gebouw twee keer zo hoog boven alle andere torens uit. Hij is prachtig en spiegelt in het morgenlicht. De hele skyline is veranderd, ook omdat er omheen opnieuw tientallen nieuwe torens zijn opgetrokken. In mijn vorige blogposts schreef ik al over de Burj Dubai, toen was de toren nog net zo hoog als de rest!

De grootste, in alles
De toren maakt deel uit van een enorm prestigieus gebied. Een taxichauffeur vertelde mij dat dit terrein 10 jaar geleden nog een militair gebied was, strikt geheim. Nu staat er dus de grootste toren en daarnaast de grootste shopping mall ter wereld. En daarbij ook nog een in traditionele architectuur opgebouwde wijk, inclusief 2 enorme hotels, tientallen woon- en werktoren en een enorme vijver. Niet zo'n lullig Nederlands dingetje, nee, meer een kunstmatig meer. Hierin komt de grootste fontein ter wereld! Ze zijn aan het testen, de eerste filmpjes zijn al verschenen op YouTube! De fontein zal uiteindelijk ruim 150 meter spuiten (te vergelijkbaar met een gebouw van 50 verdiepingen) en met verlichting en muziek zorgen voor een nieuwe attractie in de stad. Op 09-09-09 wordt de toren geopend, als alles goed gaat. Hmmm, moet ik toch maar weer een ticket naar Dubai boeken...


Bekijk de toren en het gebied eromheen (surf ook naar In & Around).

Geplaatst op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

zaterdag 14 maart 2009

Afstandsbediening vervangt kinderarbeid

Kamelenraces zijn enorm populair in de golfstaten; het is onderdeel van de lokale cultuur. Tot voor kort werden kleine kinderen gebruikt als jockey. Kinderen wegen maar weinig en kunnen met hun hoge stemmen de kamelen goed aansporen. Maar deze kinderen, tussen de 4 en 9 jaar, werden vaak verkocht door hun ouders uit arme landen, zoals Bangladesh, Sudan of Pakistan en kregen maar weinig te eten, om hun gewicht zo laag mogelijk te houden. Dit leverde een storm van internationale kritiek van mensenrechtenorganisaties op.

De oplossing? Een robot of afstandsbediening, een soort extra bult op de rug van de kameel. Uitgedost als jockey in kleurige doeken, is het eigenlijk niets anders dan een gemotoriseerd zweepje dat de kamelen naar de finish moet slaan! (klik op de foto voor een groter beeld) De jockeys zitten nu in een auto die meerijdt met de kudde op hol geslagen kamelen.

Een lokaal onderonsje
Ik heb in Dubai een middagje kunnen rondkijken bij de kamelenraces. De renbaan ligt ongeveer 30 km buiten de stad en het was nog een avontuur om die te vinden. En dan is het best moeilijk om uit te zoeken wanneer er races zijn. Van november tot eind maart worden er op onregelmatige dagen in de vroege ochtend (rond half 8) en in de middag (om 2 uur) geraced. Er lopen voornamelijk arabische mannen rond, die druk zijn met praten over kamelen. De mannen in traditionele gewaden uit de golfstaten, witte lange jurken die (hoe doen ze het?) geen kreukje vertonen en keurig zijn gestreken en gesteven, zijn meestal de eigenaren of sponsors van de kamelen. De jonge arme schoffies zijn de kamelenverzorgers.



De race
Een race duurt ongeveer 9 minuten. De kamelen, eigenlijk dromedarissen, worden met afstandsbediening in een soort afgezette ruimte gelaten. Hier checken de jockeys voor het laatst de werking van de afstandsbediening. Dan als de race begint brengen de verzorgers de kamelen naar de start. Dat is het gevaarlijkste van de hele race. De verzorgers hebben een soort gummy bodywarmer aan en een paardrijcap op, want zij staan voor de kamelen. Dan gaat het doek omhoog en spurten de kamelen weg. De verzorgers moeten dan zo snel mogelijk op zij springen! Soms rollen ze over de grond en je hoopt dat ze niet verpletterd worden door die enorme poten van de kamelen!


Even is het rustig, want je kunt de race over 6 km niet goed volgen. Tenzij je op de tribunes (mannen/vrouwen gescheiden!) zit, want daar staan TV's. Met de race rijden ook 2 TV-wagens mee! Wel hoor je de stadion speaker vol vuur de race verslaan. Na ongeveer 9 minuten hoor je dat de kamelen eraan komen. In de verte zie je een enorme stofwolk. En dan ineens doemt er uit de stofwolk een kudde kamelen met links en rechts een karavaan van auto's. De jockeys links geven via hun afstandsbediening hun kameel nog een laatste zweepslag om ze over de finish te krijgen, de sponsoren schreeuwen hun longen uit hun lijf, en dan... we have a winner! De kameel die gewonnen heeft mag nog even een paraderondje voor het publiek lopen, en de volgende race gaat al weer van start!

Bekijk de diavoorsteling van mijn foto's van de race.


Geplaatst op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

zondag 8 maart 2009

Sammie en andere haaien

In Dubai geldt de wet van "wie heeft de langste". Dus zijn hier het afgelopen jaar niet 1 maar wel 2 gigantische aquaria geopend. De eerste in het hotel Atlantis, op de kop van de Palm. Dit hotel heeft de gezonken stad Atlantis nagebouwd. Een metershoog aquarium herbergt naast vele haaien, roggen en andere tropische vissen nu ook Sammy, de walvishaai. Het is de droom van iedere duiker om er eentje in het wild te zien. Woordvoerders van het hotel beweren dat dit jonge dier voor de kust van Dubai is 'gered', dat het uitgeput in laag water zwom.

Sammy de walvishaai in Atlantis

Walvishaai in Dubai?
De walvishaai komt eigenlijk niet voor in de wateren rondom Dubai, maar veel meer in de Pacifische en Atlantische oceaan. Het is een van de meest bedreigde diersoorten (er zijn maar 1000 geregistreerde dieren geteld) en de grootste vis op aarde. Eigenlijk is het de meest vriendelijke haai die je je kunt voorstellen, het dier voedt zich door met zijn grote mond water naar binnen te zuigen. Plankton en kleine visjes blijven dan achter en hij spuwt het water weer uit via zijn kiewen.

Sammie is nog klein, een meter of 6, een jonkie nog, want een volwassen exemplaar kan wel 30 meter en 100 jaar worden. Er wordt flink geprotesteerd tegen de gevangenschap van Sammie, want dit dier heeft veel ruimte nodig en moet zich voortplanten. Er zijn er maar zo weinig! Ik vond het prachtig om dit dier te zien, maar zielig is het wel. Zo'n groot dier hoort niet in een aquarium.

Meer waterplezier in Atlantis
In Atlantis is ook een groot waterpark gebouwd, Aquaventure, met een aantal zwembaden, een heerlijk strand, een wildwaterbaan, een lagune waar je voor slechts 160 euro pp (;-)met dolfijnen kunt zwemmen (geïmporteerd uit de Solomon eilanden, nog een ecologisch schandaaltje!) en last but not least, een grote toren met verschillende spannende glijbanen. Twee glijbanen komen uit in een enorme tank met hierin.... haaien, roggen en trigger fish! Je zit natuurlijk in een veilige tunnel, maar spectaculair is het wel!

Op een band de glijbaan af en eindigen in een bak met haaien! (klik op de foto voor een grote versie)

Shoppen met nog meer attracties
De grootste wolkenkrabber ter wereld is nog niet helemaal klaar, maar de enorme shoppingmall ernaast al wel. De Dubai Mall is een waar 'shoppers paradise' maar er is meer! Met ruim 10 miljoen liter water is hier één van de grootste aquaria ter wereld gebouwd en is werkelijk indrukwekkend. Je kunt het gewoon zien als je aan het shoppen bent. Want dit aquarium heeft de grootste glaswand (van acryl, dat wel) ter wereld, bijna 33 meter lang en ruim 8 meter hoog! 175.000 liter vers oceaanwater per week wordt er met tankauto's aangevoerd en er wonen ruim 40.000 vissen. Prachtige groupers, grote tijgerhaaien, heel veel soorten roggen, morrey eals, napoleon fish, niet voor te stellen. Een kaartje kopen is hier waardevol, want dan kun je ook door de tunnel en zie je de vissen nog beter. Ook veel prachtig koraal, wat een veel natuurlijkere omgeving is en bescherming geeft aan de vissen. Rondlopend personeel kan je alles vertellen over de soorten en hun gedrag. Hun kennis is exceptioneel goed!

Een complete onderwaterdierentuin
Als je denkt dat je er dan bent, nou nee. Boven is ook nog een tweede deel, met heel veel kleinere aquaria, met schildpadden, piranha's, barramundi's, krabben en kreeften, zeeotters, pinguïns, zeehonden, echt onverstelbaar. Prachtig vormgegeven, kindvriendelijk en de dieren zien er goed verzorgd uit.

Nog niet klaar?
Genoeg geshopt, alle vissen bekeken, dus klaar naar huis, denk je? Nou, in de Dubai Mall is ook nog een ijsbaan van olympische afmetingen, waar je de lokale bevolking in traditionele kleding op de schaats ziet staan. Je raakt niet uitgekeken. "Wie heeft de langste" is dit jaar gewonnen door de Dubai Mall!

Geplaatst op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

dinsdag 3 maart 2009

Blingbling in het zand

Morgen vertrek ik voor een weekje vakantie. Heerlijk even uitrusten, warmte, zon en vooral gezellig blijkleppen met mijn beste vriendinnetje. Sinds zij bijna drie jaar geleden is verhuisd naar Dubai, ben ik er al weer een paar keer geweest. Fascinerende stad.

Waarom? Omdat er midden in de woestijn een stad vol blingbling ligt. Omdat het superrelaxed is, met lekkere restaurants en heerlijke beachclubs. Omdat je geweldig kunt shoppen in supergrote malls, waar je je geen voorstelling van kunt maken, met een skiheuvel eraan vast. Omdat er zoveel andere afwisselende dingen te doen zijn, dagje de woestijn in, lekker uitrusten en zonnen in de Dubai Ladies Club, eindeloos spelen in de Wild Wadi Water park, genieten van de enorme kolonie flamingo's in het moeras aan het begin van de Creek...

Ik ben heel benieuwd hoe ver de Burj Dubai afgebouwd is. Dit moet het hoogste gebouw van de wereld worden, rond de 700 meter! De foto hieronder is nog van december 2006. Toen was hij nog maar de helft af, schat ik! Hieronder nog wat foto's van vorige bezoeken.
(voor een beter beeld, klik op de foto's)


De Burj Dubai wordt duidelijk gebouwd door mannen!


De beroemde Burj al Arab by night, met op de voorgrond het sprookjesachtige hotel Al Qasr


Voor de moskee genomen, deze dames stormden ineens naar buiten!


De kolonie flamingo's genieten van het laatste zonnetje met de oprukkende stad op de achtergrond


Geplaatst op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)

maandag 2 maart 2009

Stom, stommer, stomst

Vandaag even snel tanken en dan naar huis. Als ik wil betalen, merk ik dat ik de deur in een automatisme op slot hebt gedaan. Ik grijp in mijn zak naar de sleutel, maar dan zie ik het .... de sleutel zit nog in het contact... en de beide deuren zitten op slot! Oeh wat stom!

Toevallig staat er nog een Kevertje bij het tankstation en de vrolijke eigenaresse wil me wel even helpen. Vaak gaan deuren met dezelfde sleutel wel open, zegt ze. Maar het lukt niet. "Hij is zo mooi gerestaureerd, zeker nieuwe sloten?" vraagt ze. Ik knik: "Ja, dat zou wel eens kunnen." Dan rijdt er een politieauto het station binnen. De agenten willen wel even helpen. Maar ze krijgen het raampje niet naar beneden en hebben geen ijzerdraad bij zich. "Er zit niets anders op dan de Wegenwacht te bellen" zucht de agent.

Lukt het de Wegenwacht wel?
"De monteur zal wel eerst even uw identiteitsbewijs en autopapieren willen zien", zegt de vriendelijke man aan de telefoon. "Hij komt binnen anderhalf uur langs." Phhhh, dat neemt een tijd. Maar na 10 minuten komt er al een gele auto het terrein op rijden. Meestal maakt deze meneer auto's in een paar minuten open. Dus begint hij met een professioneel uitziende platte metalen haak, maar zo makkelijk gaat dat niet. Hij pakt een ander ijzertje, en nog een en nog een, een plastic draadje en nog een haak. Maar het lukt niet. "Tja, dat heb je met gerestaureerde auto's, dat is altijd zo netjes afgewerkt". Hij probeert een soort opblaasbaar kussentje tussen de deur te wrikken. "Zeker ook nieuwe rubbers?" Ik knik. Maar dan lukt het om met een draadje het knopje van deur omhoog te flippen en de auto is open. Oeff! "Zou ik bijna verslagen worden door een auto uit 1970, dat is mijn eer te na" glundert de man van de Wegenwacht.

En zo kan ik naar huis. Drie kwartier later. Stom hè?

Geplaatst op Calijn's Gepeins (http://calijn.blogspot.com)