donderdag 25 september 2008

De Super Föhn


Was vanavond bij de kapper. Het was weer dringend nodig. Lekker kort koppie gekregen, wel even wennen!

Weten jullie trouwens dat ik de leukste (en de beste natuurlijk) kapper van Amsterdam heb? Peter doet al zeker 5 tot 6 jaar mijn haar. Wat kappers betreft ben ik zeer monogaam! Peter altijd supergezellig en hij kan ook nog eens een keer goed knippen en kleuren. Oh ja, als iemand een leuke kerel voor hem weet... hij moet wel hip, lang en leuk zijn!

Wat een apparaat!
Vanavond heeft Peter mijn haar geföhnd met een wel heel spannend apparaat: een keramisch ionische föhn. Met een stoer blauw lichtje! Je haar droogt er niet van uit en het doodt ook nog de bacteriën, zegt Peter, dus dan is dat zo! En Oprah gebruikt het ook. Dus.

Even Googelen leert mij dat bijna alle nieuwe föhns keramisch-ionisch zijn, of met tourmalijn of andere fratsen. Bij Babyliss beweren ze dat de ionische technologie de statische lading van het haar vermindert door de neutraliserende werking van de ionen. Dat begrijp ik nog. En dat de keramische technologie zorgt voor een constante temperatuur en daardoor zeer " behoedzaam" (?) is voor het haar. Wat is in godsnaam behoedzaam? Met mijn haar? Maar over bacterien en vochtregulatie niets.

Ach ja, ik heb een mooi geknipte coupe en een gezellige kapper!

Bekijk ook eens Kapper Kymzou's website.

maandag 22 september 2008

De kip of het ei?


Gisteren stond ik voor een schap met eieren. Weet je hoeveel soorten eieren je kunt kopen bij een kleine supermarkt? Maar het kiezen van het juiste doosje eieren bracht me in flinke gewetenswroeging. Want wat is het juist ei?

Legbatterij / Scharrel / Vrije Uitloop / Biologisch
OK, een legbatterij ei doen we zeker niet, maar is een scharrelei goed genoeg? Leeft een legbatterij kip niet met z'n vieren op het oppervlak van één A4-tje? En mag een scharrelkip in daar in z'n eentje op leven? Verder is er niets anders. Dus dan maar naar Vrije Uitloop? Of heeft die kip net zoveel ruimte en moet zij zich door een menigte van soortgenoten knokken naar een klein stukje lucht? En is biologisch zoveel beter?

Prijs of kippenwelzijn?
En ja dan kijk je toch even naar de prijs in deze onzekere wereld. Per 6 eieren bij 's lands grootste kruidenier: gewone scharrels met zijn € 0,95 de goedkoopste, terwijl vrije uitlopers € 1,25 zijn. En Biologische zijn wel € 1,79. Bijna twee keer zo duur als scharrels dus. (En dan laat ik even de mais-, gras- en zonnebloemeieren buiten beschouwing)

Welke is het lekkerst?
Dat is natuurlijk de eerste waar ik aan dacht. ;-)). Een beetje surfen levert niet echt een antwoord op. Ik dacht zelf altijd dat de kleur van de dooier bepalend was voor de smaak. Maar het blijkt dat de kippeboer bij de voederleverancier precies bestelt wat de gewenste kleur oplevert. Het stofje caroteen doet het meeste werk. Daarom zijn graseieren en biologische eieren juist wat bleker dan de rest. Bij hen wordt het eigeel-kleurtje niet gemanipuleerd!

Mijn eigen gemoedsrust en/of portemonee?
Dus als kippenwelzijn en prijs rechtevenredig zijn, waar kies ik dan voor? Hoeveel beter zijn de kippen af? De beste site hierover is een veganisten(!) site. Het komt erop neer dat biologische kippen bijna 2,5x meer ruimte hebben dan een scharrelkip en bijna 2x keer buitenruimte. En ook in het eten zit verschil, maar nog belangrijker is de snavelkap. De snavels van onze kipjes worden ontdaan van het puntje. Omdat kippen die bovenop elkaar leven elkaar kaal pikken. (Ja, wel eens met een stel meiden in een appartement gezeten? Die pikken elkaar ook!). Snavelkappen is niet zonder pijn, 2/3 van de snavel wordt weggehaald, dwars door zenuwbanen en levend weefsel, auw! En graantjes pikken gaat dan ook niet meer, dus krijgen ze volledig gemalen voedsel. Vanaf 2011 is dit verboden. Alleen biologische kippen worden niet gekapt, dus tot die tijd eet ik biologische eieren.

Genummerd ei
Nog een leuk weetje. Op ieder staat een nummer. Het eerste nummer geeft aan hoe de kip heeft geleefd: hoe hoger het nummer, hoe slechter de kip af is! 0=biologisch, 1=vrije uitloop, 2=scharrel, 3=legbatterij. Daarna volgt het land van herkomst, en de gegevens van de stal waar de kip leeft!

donderdag 18 september 2008

Lekker en snel: Pittig linzenpotje

Vandaag een snelle, lekkere en gezonde maaltijd in elkaar gedraaid: een pittig linzenpotje.

Nodig:
  • 200 gr rundergehakt (of nog lekkerder: tartaar), biologisch natuurlijk ;-)
  • een blik linzen
  • prei
  • 3 tomaten
  • 3 knoflooktenen
  • peper, zout
  • chilipeper
  • kerrie
  • djinten
  • ketoembar

Maken:
Bak het gehakt in een wok of hapjespan goed rul en kruid het met zout, peper en de rest van de kruiden. Neem het gehakt uit de pan. Bak in de achtergebleven olie (of voeg nog een beetje toe) de fijngesneden prei en de gehakte knoflook. Als deze begint te kleuren kun je de tomaat en de uitgelekte linzen toevoegen. Voeg ook het gehakt toe en laat nog even doorkoken.

Serveren met een salade en eventueel wat stokbrood. Kost niet meer dan 10 minuten!

woensdag 17 september 2008

Pas gelezen: Boven is het stil


Net een weekje op Texel geweest. Heerlijk uitgewaaid, in de zon gezeten en vooral: een boek gelezen. Daar kom ik niet zo vaak meer aan toe. 

Gerbrand Bakker schreef 'Boven is het stil'. Dit boek heeft ten eerste de allermooiste kaft die ik ooit gezien heb. Wat een schitterend beeld! Daarnaast is het een fascinerend boek over het boerenleven in Waterland. Helmer runt de boerderij van zijn vader. Dat was niet altijd het plan, maar het liep zo in zijn leven. Nu is zijn vader stervende en kijkt hij terug op hoe zijn leven verliep. Wat echt prachtig is, zijn de beschrijvingen van het land. Iedereen die wel eens in Waterland, het platteland ten noorden van Amsterdam, komt, herkent het meteen. De koeien, in de verte de stad, die dichtbij maar ook zo ver weg is.

Een mooi boek over het hollandse platteland in al haar schoonheid. En nog prettig geschreven ook! Een aanrader. 

Veel inspiratie


Foto's maken is ontzettend leuk. Vooral op reis. Ik blijf me iedere keer weer verwonderen over de mensen, de geluiden, de geuren en over alles wat ik zie. Dat maakt reizen zo leuk. Nu ga ik met een vriendinnetje naar Istanbul over een aantal weken. Met de camera natuurlijk. Om alvast in de stemming te komen kijk ik dan op mijn favoriete site voor reisfotografen: www.columbusmagazine.nl. 

Hier laten hele goede, soms bijna professionele, reizigers hun foto's zien. Je kunt sorteren per land, streek of zelfs per reisfotograaf. En mensen geven ook leuke tips. Hoewel de gebruiksvriendelijkheid van de site nog wat verbeterd kan worden, is het echt een hele inspiratie.

Kijk maar eens bij mijn foto's en surf lekker door die van anderen.

Hierboven nog een mooie foto van Istanbul, hij is van Marcel Gunster (bekijk hier zijn foto's)

Mijn eerste blog

Altijd al een blog willen hebben...
Het is er nooit van gekomen.

Heb ik genoeg te vertellen? Waar moet het dan over gaan? Geen idee, maar dat komt vanzelf, hoop ik. Voorlopig wordt dit een plek waar ik ideeën en foto's kwijt kan. Niet meer en niet minder.

gr Calijn